Eb-nyitány: a legutóbbi három tornán bukással kezdtek a németek

Eb-nyitány: a legutóbbi három tornán bukással kezdtek a németek

Németország az utóbbi nagy tornákon nem rajtolt jól. Ez a legkevesebb, amit elmondhatunk a 2016 óta eltelt időszakról. A 2018-as és a 2022-es világbajnokságon, ahogyan a 2020-ról 2021-re halasztott Eb-n is vereséggel rajtolt. De híveik nem ezt emlegetik, hanem hogy 2006-ban, a világbajnokságon, egyébként Münchenben, 4-2-es győzelemmel nyitottak, mégpedig Costa Rica ellen.

Miután a német és a skót csapat a magyarok csoportjában van, következésképpen az Európa-bajnokség nyitómérkőzésének eredmény hatással lehet Marco Rossi válogatottjának a szereplésére is, nézzük azt, mi lenne jó nekünk ma este. Mivel ez a torna első meccse, egyelőre csak a papírformából indulhatunk ki. Ennek alapján nekünk két eredmény jó. Az egyik a döntetlen, mind a két csapat elveszít két pontot, a másik a német győzelem, ami nulla ponton tartja a skótokat.

A továbbjutásunkhoz minimum három pont kell, amihez vagy három döntetlen kell (ez a valószínűtlenebb), vagy egy győzelem. Steve Clarke, a skót szövetségi kapitány csütörtökön arról beszélt, hogy tisztelnek minden ellenfelet, így a németeket is, de senkitől sem ijednek meg. A Tartan Army (a hagyományos skót szoknyáról kapott hajdanán becenevet a válogatott) mérkőzést nyert már nagy tornán, de a csoportszakaszból még soha nem jutott tovább.

A válogatottjuk Garmisch-Partenkirchenben szállt meg, a szurkolóik ellenben Münchenben vertek tanyát. Többségük, a jelek szerint, szereti a bajor sört (is), de nagyobb összecsapás eddig nem volt. A Marienplatz környékén pazarul szóltak a skót dudák, s felharsantak a legnépszerűbb szurkolói énekeik.

Hírdetés

Becslések szerint akár a tízezerhez közelíthet a ma esti mérkőzésen a skót tábor létszáma, nincs mindenkinek jegye, de ők majd célba veszik a szurkolói zónát, vagy éppen a kiülős sörözőket. Érkeztek extra szurkolók is, van, aki gyalog sétált át hat országon, több mint kéthetes útja alatt 51 ezer fontot gyűjtött jótékony célra, mentálisan sérült férfiak megsegítésére. Olyan is akad, aki kerékpáron tette meg az 1200 kilométeres út szárazföldi részét.

Robbo, azaz Andy Robertson, a Liverpool balhátvédje, a válogatott csapatkapitánya a hét elején még kisebb sérüléssel nyűglődött, de teljesen rendben van, játszani fog. Scott McTominay is rendbe jött, ez nagy nyereség a skótok számára, a Manchester United középpályása kulcsember a válogatottban, de eddig idén még nem tudott játszani. (Jövője kétséges a Vörös Ördögöknél, nem is fog napokon belül eldőlni, de tény, ma kezdődött Angliában az átigazolási időszak.)

A németeknél állítólag Julian Nagelsmann arra hajlik, hogy Kai Havertz legyen a középcsatár és ne Niclas Füllkrug, balhátvédet pedig Mittelstädt fog játszani. A várható tizenegy: Neuer – Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstädt – Andrich, Kroos – Wirtz, Gündogan, Musiala – Havertz.

A két fiatal, Jamal Musiala és Florian Wirtz a kapitány, Nagelsmann szerint világklasszis. A mostani az ő tornájuk lehet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »