Dzsihadisták megöltek egy papot és túszokat ejtettek Franciaországban

Dzsihadisták megöltek egy papot és túszokat ejtettek Franciaországban

Túszokat ejtett kedden két, késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi város templomában – közölte a francia rendőrség. A két támadót a rendőrség lelőtte, egy vagy több túsz is életét vesztette.

tuszejtfra22_b

Három ember életét vesztette a kedd reggeli túszmentő akció során egy normandiai településen. A források szerint a támadók a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray településen négy-hat embert – a BBC brit hírtelevízió értesülései szerint egy papot, két apácát és több hívőt – tartottak fogva. A meggyilkolt túsz a templom 86 éves papja volt, a támadók elvágták a torkát.

A két férfi a hátsó ajtón jutott be a katolikus templomba reggel 10 órakor, a mise alatt. A Le Point úgy értesült,  hogy „Daesh” – kiáltással (az Iszlám Állam rövidített szinonimája) rohantak be az épületbe, és két ember torkát is elvágták, a misét tartó 86 éves papét és egy női hívőét. Később kiderült, hogy a sérült női túsz nem halt meg, de életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

A Le Figaro úgy tudja, egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget. A terrorellenes csapatokkal együtt érkező tűzoltók az RTL France-nak elmondták, hogy a templomnál több sérült embert is találtak. A két túszejtőt végül körbevették és lelőtték – tudta meg a Reuters hírügynökség egy rendőrségi forrástól.

A rendőrség a Twitteren figyelmeztette a helyieket és a sajtót, hogy véletlenül se menjenek a rendőrségi szalaggal elzárt területre, mert azzal akadályoznák a hatóságok munkáját. Hierre-Henry Brandet, a párizsi belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a rendőrség a túszejtési akciót követően egyelőre vizsgálja, hogy a támadók nem helyeztek-e el robbanószerkezetet a helyszínen. A párizsi államügyészség terrorellenes részlege vizsgálatot indított az ügyben. Arról nem adtak részletesebb tájékoztatást, mi indokolhatja a terrorgyanút.

Francois Hollande francia elnök – aki mellesleg  Saint-Etienne-du-Rouvray mellett született – és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter már elindult a település felé, ahol várhatóan beszédet fognak mondani. Manuel Valls miniszterelnök barbár támadásnak nevezte a templomi mészárlást.
„Franciaország és az egész katolikus világ is szenved. Együtt fogjuk átvészelni” – írta a Twitteren a kormányfő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »