Drámai végjáték, Verstappen a világbajnok (Forma–1, Abu-Dzabi Nagydíj)

Drámai végjáték, Verstappen a világbajnok (Forma–1, Abu-Dzabi Nagydíj)

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője lett a Forma–1 idei világbajnoka, miután a címvédőt az utolsó körben megelőzve győzött a vasárnapi idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon. Verstappen és Hamilton mögött Carlos Sainz Junior, a Ferrari spanyol versenyzője ért célba harmadikként. Verstappen az idei 10. és pályafutása 20. futamgyőzelmével az F1 első holland, egyben negyedik legfiatalabb világbajnoka lett.

A rajtot Hamilton sokkal jobban kapta el, mint Verstappen, így a címvédő elsőként fordult el az első kanyarban. Verstappen üldözőbe vette Hamiltont és az első adandó alkalommal megpróbálta megelőzni, de túlságosan rövidet fékezett, a kanyarban leterelte a pályáról ellenfelét, akinek muszáj volt a bukótéren keresztül visszatérni az aszfaltra. Hamilton az élen maradt, a versenybíróság egyik pilótát sem büntette meg. A 14. körre Hamilton előnye több mint 6 másodperc volt Verstappennel szemben, ezért a Red Bull kerékcserére hívta a hollandot, egy körrel később pedig a Mercedes is friss abroncsokat tett az élen álló versenyzőjük autójára. Így átmenetileg a mexikói Sergio Pérez vette át a vezetést, Hamilton pedig a második pozícióban száguldott tovább. A brit jelentős tempóelőny birtokában gyorsan utolérte Pérezt, aki viszont fantasztikusan védekezve nagy csatára kényszerítette a címvédőt, ezzel lehetővé téve, hogy Verstappen hátránya nyolcról mindössze két másodpercre csökkenjen.

Hírdetés

A Red Bull gumicserére hívta Verstappent a 37. körben, amikor virtuális biztonsági autós szakasz volt érvényben, Hamilton viszont a pályán maradt kopottabb abroncsokon. Öt körrel a futam vége előtt egy baleset miatt a pályára ment a biztonsági autó, Verstappen pedig ekkor a bokszba hajtott új gumikért, Hamilton viszont hiába akart kiállni friss abroncsokért, csapata azt mondta neki a rádión, hogy maradjon a pályán. Ez a végén hibás stratégiai döntésnek bizonyult, az utolsó körre ugyanis a Safety Car az útjára engedte a mezőnyt, Verstappen pedig az új gumikon sokkal gyorsabb volt, mint Hamilton. A holland határozottan meg is előzte riválisát, aki megpróbált visszatámadni, de nem járt sikerrel, és Verstappen behúzta első vb-címét.

A konstruktőrök világbajnoki trófeája viszont a Mercedesé lett, sorozatban nyolcadszor.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »