Dráguló kábeltévé, olcsóbb online filmezés?

Dráguló kábeltévé, olcsóbb online filmezés?

Furcsa irónia, hogy csaknem egyidőben derült ki, hogy a legnagyobb mobilszolgáltató emeli tévés csomagjainak árát is, közben pedig az online streaming egyik csúcsragadozója milyen kedvező árak mellett érkezik Szlovákiába.

Rögtön az elején tegyük hozzá, a kettő között nincs összefüggés. A HBO Max érkezése már hosszú ideje várható volt Európa ezen térségébe, végül március 8-ig kell várnunk, hogy olyan márkák tartalmait érhessük el, mint a Warner Bros., a HBO, a DC, a Cartoon Network és a Max Originals. A Netflix igazi konkurenciáját jelentő szereplő azt ígéri, a Warner Bros. mozifilmjeit 45 nappal a premier után az HBO Max-on is be fogják mutatni. 

Erre persze az idő ad majd választ, de azt már most tudjuk, hogy a 6,99 eurós havi előfizetéssel komoly konkurenciát jelenthetnek majd a Netflixnek, amely minden csomagja ennél drágább.

Tegyük hozzá, az is kiderült, az aktív ügyfelek, a HBO GO-ból automatikusan átkerülnek az új felületre, ahol az induláskor 33 százalék kedvezményt kapnak, de nem csak ők, hanem azok is, akik március végéig előfizetnek a szolgáltatásra. A HBO azt ígéri, a kedvezményes ár a felhasználónak addig megmarad, amíg nem szünteti meg az előfizetést. Magyarországon már éves előfizetői kedvezményről is írt a média, Szlovákiában ilyen információk egyelőre nem jelentek meg.

Hírdetés

Magyarul, az HBO úgy akarja hűségre bírni a felhasználóit, hogy 4,66 eurós árat ígér folyamatosan, ami elég vonzó lehet, s ezzel elérhető az, hogy a felhasználók a tartalmak első körös megnézése után ne jelentkezzenek le rögtön. 

A kérdés csak az, hogy tud-e folyamatosan olyan tartalmakat kínálni az óriási versenyben az HBO, amellyel ez elérhető, mert ugyan filmkínálatában jobb lehetőségei vannak, mint a Netflixnek, a sorozatokban éppen utóbbi volt eddig erős.

Az is nyilvánvaló, nem a térség piaca fogja eltartani egyik nagy szereplőt sem, miközben további szolgáltatók érkezése is várható. A HBO szerepe ugyanakkor már stabilnak mondható, ismert brand, az előfizetéseket a kábelszolgáltatókon keresztül is meg lehet kötni, bár valószínűbb, hogy az online előfizetés lesz a gyakoribb.

A nagy kérdés az, hogy amikor a szolgáltatók a tévés csomagjaik árának emelésén dolgoznak, milyen hatása lesz a növekvő streamingkínálatnak a piacra. Vajon egyre többen választják csak az online filmnézést a klasszikus csomagok helyett, mert az jobban illeszkedik az életükhöz vagy esetleg csak pluszként jön majd a Netflix vagy éppen az HBO Max? Fontos kérdések, amely a médiapiac egészét befolyásolják, hiszen akár a hazai tartalmak gyártása és ezzel együtt a helyi gazdasági lehetőségeket is érintik.

Vajon a területen aktív Markíza mellett, amely egyre inkább a Voyo-ra is épít a többi nagy szereplő is erősíti webes felületeit, s hoz ez valamilyen előrelépést a felvidéki magyarság felé kínált tartalmak területén?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »