Drágul a sör Ukrajnában

Drágul a sör Ukrajnában

Az egyik legnagyobb sörfőzde, az AB InBev Efes Ukraine úgy véli, hogy a jövedéki adó 5%-kal történő emelése és a sörre vonatkozó számítási eljárás megváltoztatása, amint azt az 5600. számú törvény előírja, az ár növekedéséhez vezet.

A sör ára erősségétől függően 1%-tól 11,5%-ig drágulhat

– mondta Denisz Hrenov megbízott főigazgató az Ukrajinszki Novini hírportálnak adott kommentárjában.

„Előzetes számításaink szerint a sör erősségétől függően a végső ár növekedése a fogyasztó számára 1% és 11,5% között mozoghat”  – mondta.

Hrenov szerint a költségnövekedést nemcsak maga a jövedéki adó emelése, hanem a sörre vonatkozó kiszámítási eljárás megváltozása is befolyásolja.

Kifejtette, hogy ha korábban az előállított sör mennyiségére alkalmazták az adókulcsot, az új megközelítés magában foglalja az adókulcs alkalmazását az előállított sörben lévő etil-alkohol mennyiségére.

Az erősebb alkoholtartalmú söröket jobban megadóztatják.

Hírdetés

Hrenov hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén egy ukránnak több jövedéki adót kell fizetnie a sörre, mint Németország, Luxemburg, Spanyolország, Románia és Bulgária lakosainak.

Ráadásul, véleménye szerint, a sör árának emelkedése az ipar csökkenéséhez vezet, miközben a termelés üteme 2021-ben már így is csökken.

Tavaly a koronavírus-válság hatása ellenére az ipar viszonylagos stabilitást mutatott, azonban a lakosság vásárlóerejének csökkenése és a kedvezőtlen időjárási tényezők miatt az ipar már nem tudja fenntartani ezt az ingatag stabilitást, amelyet biztosít a 2017 óta változatlan jövedéki adó mértéke – kommentálta a vezérigazgató.

2021 január-májusában az Ukrpivo adatai szerint a termelési mennyiség az előző év hasonló időszakának 95,1%-át tette ki.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a jelenlegi jogszabályok tiltják az adókulcsok és azok számítási eljárásának módosítását a következő pénzügyi év kezdete előtt 6 hónappal később, azaz július 1-je után.

Hrenov elmondta, hogy a gyártó vállalatoknak legalább hat hónapra van szükségük az automatizált számviteli rendszerek és jelentéstételi eljárások változásainak kidolgozásához és végrehajtásához,

az importőröknek pedig további nehézségeket okoznak a az erős alkoholtartalmú sör (több mint 8,5%), valamint az importált termékek címkézése és importja.

Szerinte az ipar számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nincs elegendő átmeneti időszak a javasolt törvénytervezet normáinak végrehajtására, ezért az ipar vállalkozásainak komoly kihívásokkal kell szembenézniük.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »