Drágábban, de kirándulunk

Drágábban, de kirándulunk

Már júliust írunk, az iskolások szünetre vonultak és a családok az anyagi lehetőségeik és egyéb körülmények függvényében biztosítják a nyári programokat a gyerekeknek. A kínálat óriási, a drágulás is jelentős, ha nem foglaltuk le hónapokkal korábban a kirándulást, de a szakemberek úgy vélik, így is nagyon sokan kelnek útra a nyár folyamán.

A turizmussal kapcsolatos tavalyi adatokat éppen a napokban hozták nyilvánosságra a statisztikusok. Ezekből kiderül, hogy 2022-ben 2,8 millió szlovák állampolgár nyaralt. Erősödött tehát a turizmus, de nem érte el a koronavírus-járvány előtti számokat, pedig tavaly lényegében a legtöbb helyre már jelentősebb korlátozások nélkül el lehetett jutni.

Növekedés, de még nem az igazi

2022-ben éves összehasonlításban 40%-kal nőtt a nyaralók száma. Továbbra is a belföldi úti célok voltak a legkeresettebbek, a legdinamikusabban azonban a külföldre utazók száma nőtt, ami azzal is magyarázható, hogy a korlátozások megszűntével messzebbre is könnyebb volt utazni. Körülbelül minden negyedik 15 év feletti szlovák állampolgár külföldön és otthon is nyaralt.

A 2022-es adatok szerint a 15 év feletti lakosság 61%-a el tudott menni legalább egyszer kirándulni a nyár folyamán. Számuk 40%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, de így is 18%-kal elmaradt a 2019-es, járvány előtti év nyaralóinak a számától.

A statisztikai hivatal adataiból az is jól látszik, hogy a járvány két éve után az utazó lakosság nagy része visszatért a külföldi utazáshoz. Ez abban nyilvánult meg, hogy a kizárólag külföldre utazók, illetve a belföldi és külföldi tartózkodást kombinálók csoportja évről évre erőteljes növekedést mutat.

Közel kétmillióan nem nyaralnak

Tavaly 1,8 millió 15 év feletti szlovákiai lakos sem hazai sem külföldi nyaraláson nem vett részt. Ez a csoport jóval kisebb volt, mint 2021-ben, de még mindig jóval nagyobb, mint 2019-ben. 

A világjárvány előtt ugyanis 1,2 millió ember hagyta ki teljesen a vakációt vagy a hétvégi kiruccanást.

Sokan éppen az egészségi kockázatoktól féltek, ezért nem kirándultak, s éppen ők azok, akik idén már útra kelhetnek. Más kérdés, hogy anyagi lehetőségeik mindezt lehetővé teszik-e? 

A tavalyi, rekordmértékű infláció mindent megdrágított, s ezzel együtt nem csupán a családi tartalékokat emésztette fel, hanem eleve az utazási költségeket is növelte.

Hírdetés

Ha megnézzük a járvány előtti trendeket, akkor azt látjuk, hogy a kirándulást azok hanyagolták, akiknek anyagi vagy családi körülményei ezt nem tették lehetővé. A korábbi adatok vonatkozásában várható, hogy idén is a belföldön nyaralók lesznek a legtöbben. Tavaly a nyaralók 53%-át a Szlovákián belüli utazók adták. Emellett a második leggyakoribb választás, hogy egy hazai és egy külföldi útra is elmennek a családok. Idén vélhetően az okozza majd a legnagyobb fejtörést az útra kelőknek, hogy melyik desztinációt válasszák a nagy kínálatból, mert a drágulás sem volt azonos minden országban.

Horvát eurósítás

Az euró bevezetése a kirándulások árán is meglátszik. Az egyes felmérések szerint akkor költjük a legkevesebb pénzt az európai tengerparti nyaralásra, ha a görögországi és törökországi üdülőhelyeket választjuk, de költséghatékonynak tűnnek a spanyolországi és máltai szállodák is.

Természetesen sok függ attól is, milyen hotelt és szolgáltatást választunk, de az összehasonlítások szerint a gazdaságilag nehezebb helyzetben lévő országok olcsóbbak. 

A szlovákiai turisták által is közkedvelt Horvátország jelentősen emelte a szállásárakat, és ezzel bekerült abba a kategóriába, amelyben Franciaország is van a Földközi-tenger legdrágább nyaraló központjaival. Ez látszik a legnagyobb német utazási irodák online foglalási rendszereiben található ár-összehasonlításokból. Úgy tűnik, a horvátok nemcsak az inflációt, az euróra való átállás időszakát is kihasználták, így az árak már nem lesznek annyira kellemesek, mint tavaly.

Török megoldás

A török líra értékvesztése miatt idén nyáron vélhetően többen döntenek majd a törökországi nyaralás mellett. A jó ár-érték arány miatt már évek óta nagy az érdeklődés a törökországi tengerparti utak iránt, a klasszikusnak számító Görögország és Spanyolország mellett. Állítólag a horvát turisták számára is egyre kevésbé megfizethetők a felkapott belföldi célpontok, így ők is továbbutaznak, ha olcsóbb pihenésre vágynak.

Érdekes lesz megfigyelni, hogy a drágulás milyen hatással lesz a szlovákiai utazókra, ahogy azt is, hogy a magas magyar infláció milyen módon érinti a balatoni nyaralásokat, illetve a közkedvelt magyarországi gyógyfürdők látogatottságát.

Az egzotikus nyári utakat leszámítva az Európán kívüli célállomások között Egyiptom teljesíthet még jól. A repülőgépes kirándulásokat gyakorlatilag már semmilyen rendelkezés nem korlátozza, így a szakértők is kíváncsian várják, mennyire sikerül idén megközelíteni a 2019-es adatokat.

Érdemes volt előre foglalni

Az utazási irodák statisztikái ugyan eltérőek, de azt meg lehet állapítani, hogy Európán belül a távolabbi úti célok felé túlnyomórészt repülőgéppel utaznak az kirándulók. Az autós túrák, a klasszikus családi kiruccanások Horvátországba és Olaszországba a leggyakoribbak, bár tegyük hozzá, már a horvát tengerpartra is több járattal eljuthatunk tájainkról.

A választék tehát bőséges, a magas infláció ellenére az előzetes foglalások száma is jelentős. Sokan felismerték, hogy a koronavírus-járvány utáni helyzetben már nem feltétlenül érdemes a „last minute” ajánlatokra hagyatkozni, így akik megtehették, már hónapokkal előre lefoglalták a nyári utat. Akinek erre nem volt lehetősége, annak sem kell csüggednie, a belföldi és külföldi kínálat legjobb ajánlatait már szakosodott portálok, véleményvezérek figyelik percről percre, s aki elég éber és kompromisszumkész, az biztosan talál kedvére való és megfizethető kirándulást.

Megjelent a Magyar7 2023/27.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »