Dolgok, amiket citrommal tisztíthatunk

Dolgok, amiket citrommal tisztíthatunk

A citromot nem csak teába és limonádéba tehetjük – ez a gyümölcs az egyik legjobb, leguniverzálisabb tisztítószer, amit a ház körül használhatunk, ráadásul teljesen vegyszermentes.

Citromlével eltávolíthatjuk a kemény víz okozta lerakódásokat a csapokról, zuhanyrózsákról, és a szappanmaradványokat is szépen feloldja savtartalmának köszönhetően. Egy félve vágott citromra szórjunk egy kis szódabikarbónát, és ezzel dörzsöljük át vízköves felületeket – írja a Házipatika.com.

Vegyszermentes és antibakteriális, emellett rendkívül hatékony házi mosogatószer készíthető citromlé, víz, só és némi ecet keverékéből. Ha ilyet használunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem jutnak a szervezetünkbe toxikus anyagok a tányérokról, edényekről és evőeszközökről.

Hírdetés

Fehérítésre és folteltávolításra egyaránt használhatunk citromlevet. Ha fehéríteni szeretnénk, karikázzunk fel két-három citromot, tegyük egy fazék vízbe, és forraljuk fel, majd áztassuk ebbe a vízbe az elszürkült ruhaneműket, konyharuhákat egy órára, utána pedig mossuk ki őket a megszokott módon.

A friss citromlével remekül tisztíthatjuk a vágódeszkákat is, mert elpusztítja a szalmonella- és E.coli baktériumokat. Egy félbe vágott citromot mártsunk sóba, és ezzel dörzsöljük át a deszkákat. Hagyjuk állni öt percig, majd öblítsük le.

A penészt és egyéb lerakódásokat is remekül eltávolíthatjuk citrommal, ha a fürdőszobai csempék tisztításánál vetjük be. Egy fél citrom vágott felére szórjunk sót vagy szódabikarbónát, és ezzel dörzsöljük át alaposan a tisztítandó felületet.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »