Dilettáns becsületesek, kormányzóképes becstelenek

Dilettáns becsületesek, kormányzóképes becstelenek

Érdekes felmérés látott napvilágot. Az AKO közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a választók 52 százaléka szeretne előrehozott választásokat Szlovákiában. Adja magát a kérdés, valóban kormányváltó hangulat van az országban?

Ha abból indulunk ki, hogy nagyon sok embernek elege van a jelenlegi koalíció „szappanoperáiból”, akkor mindez érthető is. Itt jön azonban a képbe a másik szereplő, a jelenlegi szlovák ellenzék. Az 52 százalékot nagyrészt az ellenzéki szavazók alkotják, de itt-ott egy-egy értelmiségi hangot is a kórusban. Akadnak aztán táboron kívüli támogatók is, olyanok, akik nem Ficóék miatt szeretnének új választást. Például a Progresívne Slovensko, a Spolu és a KDH szavazói azok, akik sem a kormányoldalt, sem pedig a baloldali ellenzéket nem támogatják.

A Progresívne Slovensko esetében Pellegrinivel kapcsolatosan óvatosan fogalmaznak, de a Napnál is világosabb, ha a választások után koalíciós tárgyalásokra kerülne sor, akkor részükről nem lenne gond a megegyezéssel. A Hlas pedig pontosan tudja, ha megnyeri a következő parlamenti választást, akkor esélye lenne egy Smer nélküli kormányt létrehozni. Pellegriniék abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy lehet B-tervük is. Ugyanis, ha az A-terv nem sikerül, még mindig számíthatnak a Smer-re.

Igen ám, de mi van akkor, ha addigra több korrupt Smer-es politikus a rács mögött végzi? Merthogy ez is megtörténhet! A „tisztogatások” elkezdődtek, az előző kormány múltbéli kétes ügyeit igyekeznek mind felderíteni. Vajon kinek lesz bátorsága magát Ficót rács mögé juttatni?

Hírdetés

Természetesen a kérdés költői és nagyon súlyos bizonyítékokat kellene szerezni ellene, de az biztos, hogy az OĽaNO-nak egy ekkora fogástól nagyot nőne a népszerűségi mutatója.

Ezek azonban csak feltételezések és elmélkedések. A realitás az, hogy az ország nagy része nem kíván egy olyan kormányt, ahol a politikai kultúra szinten aluli, a kommunikáció zavaros, a kormányzás pedig gyakorlatilag nem működik. Az idő haladtával és a jogi eljárások elhúzódása miatt nem valószínű, hogy az előrehozott választásokról szóló népszavazás megvalósul. A témát azonban az ellenzék továbbra is fenntartja, hiszen ezzel tovább élteti a reményt a választókban, illetve a kormánnyal szemben egyfajta alternatívaként lehet beállítani a népszavazás kérdését.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogy az elmúlt években mennyit változott a szlovákiai társadalom. 2020 előtt még kormányváltó lázban égett az ország, a korrupcióellenes harc nagy tömegeket mozgatott meg, a Kuciak-gyilkosság felelőseinek megbüntetését pedig nagyon sokan követelték. Úgy látszik, ez mára nagyrészt elfelejtődött.

Az idelistákat szeretném kijózanítani. Ma már ott tartunk, hogy az emberek nagy része inkább szavazna bizalmat egy maffiakormánynak, mintsem, hogy megtartsa ezt a szedett-vedett társaságot. Mert míg ez a „szerencsétlen” kormány tökölődik, addig a másik oldal legalább kormányozna. Az nem számít, hogy a háttérben milyen leszámolásokat hajtanak végre, a lényeg, hogy az ország működjön. És tudják, mi a legszomorúbb? Sok ember nem is szeretné tudni az igazságot, sőt nem is szeretne szembenézni az igazsággal, mert az lerombolná az illúzióikat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »