Dél-Afrika teljes haderejét bevetik a zavargók ellen

A Dél-afrikai Köztársaság az utóbbi évek egyik legnagyobb belföldi katonai hadműveletével akar véget vetni a volt elnök bebörtönzése nyomán kialakult, halálos áldozatokat is követelő zavargásoknak.

A hadsereg szerda este közölte, hogy a csaknem egy hete tartó fosztogatások és gyújtogatások miatt már bevetésen lévő ötezer katona mellé további 25 ezret mozgósítottak. A katonaság hozzátette, hogy ebből a célból minden rendelkezésre álló tartalékost behívtak, és csütörtökön kell jelentkezniük felszerelésükkel az alakulataiknál.

Nosiviwe Mapisa-Nqakula védelmi miniszter szerda este tájékoztatta a dél-afrikai parlamentet a tervekről, amelyeket Cyril Ramaphosa elnöknek még jóvá kell hagynia – jelentette az eNCA helyi televízió.

Míg szerdán körülbelül 100 erőszakcselekményről érkezett bejelentés, csütörtökön már csak szórványos fosztogatásokról érkeztek hírek, és az ország több térségében megkezdődtek a rendrakási munkálatok. Előzetes felmérések hatalmas pénzügyi károkról és mintegy húszezer megszűnt munkahelyből indulnak ki.

Khumbudzo Ntshavheni, a dél-afrikai elnöki kabinet tagja csütörtöki tájékoztatása szerint a zavargásokban legalább 117 ember vesztette életét, számos további megsérült, a hatóságok pedig több mint 2200 embert vettek őrizetbe. Utóbbiak között van egy férfi, aki egyike volt azoknak, akik állítólag fosztogatásokra bujtottak fel. Ntshavheni elmondta továbbá, hogy mintegy 10 ezer katonát vetettek be csütörtökre.

A dél-afrikai televízióban mutatott felvételeken egy kifosztott barkácsáruházat lehetett látni Pietermaritzburgban, ahol több holttestet is találtak. Szemtanúk legalább hét további halottról számoltak be.

Hírdetés

A Johannesburg melletti Alexandra településen és Durban kikötőjében kilométeres sorok alakultak ki a még nyitva lévő benzinkutak előtt. A hiánycikké vált üzemanyag miatt több helyen verekedések törtek ki, így katonákat kellett kivezényelni a benzinkutak biztosítására. Több mint százméteres sorok kígyóztak az élelmiszerüzleteknél is.

Bheki Cele rendőrségi miniszter szerdán este közölte, hogy Durban egyik elővárosában több tízezer éles lőszert találtak. A Newzroom Africa televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy "egyesek háborúra készültek". Kijelentette, téves feltételezni, hogy az embereket csak az éhínség hajtja a fosztogatásoknál, mivel "egyesek fegyverkeznek is".

Cele beszámolt arról is, hogy az indiai kisebbség lakta Phoenix elővárosban tizenöten vesztették életüket.

KwaZulu-Natalban és az ország legnagyobb városát, Johannesburgot is magában foglaló Gautengben vasárnap törtek ki zavargások, nem sokkal azt követően, hogy az előbbi tartományban megkezdte tizenöt hónapos börtönbüntetésének letöltését Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök. Zumára azért szabták ki a büntetést, mert bírósági idézés ellenére sem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán.

Az erőszakos tiltakozó akciók megfékezésével a rendőrség nem tudott megbirkózni, ezért kellett a hadsereget is mozgósítani a rendteremtésre.

Darren Olivier katonai szakértő szerint 30 ezer katona mozgósításával lényegében Dél-Afrika teljes haderejét vetik be. Mindezért egyelőre nem világos, hogy Pretoria az eredeti terveknek megfelelően képes lesz-e katonákat küldeni a szomszédos Mozambikba a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) nevű regionális szervezet akciójának keretében az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető támadások elfojtására.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »