DEGUSTORIUM 2024: szombaton Karván tartják a kézműves élelmiszerek fesztiváljának 5. évadát

DEGUSTORIUM 2024: szombaton Karván tartják a kézműves élelmiszerek fesztiváljának 5. évadát

Nem csalás, nem ámítás! A főszervező Slow FoodÒ Pressburg polgári társulás a társszervezővel, Karva Duka Gábor polgármester vezette önkormányzatával és más partnerekkel, azok között Komárom várossal közösen, május 25-én 10-19 óra között tartja a kézműves élelmiszerek fesztiváljának 5. évadát, vagyis a DEGUSTORIUM 2024-et, amelyre ingyenes a belépés.    

Nagyszerű lehetőség ez a mindössze 700 lakosú, dunaparti község számára, amelyet a hangulatos Dunakorzójáért máskor is érdemes felkeresni. Annak impozáns, 16 méter magas kilátójából megcsodálható a Duna folyam és meseszép környéke, a mellette létesített parkban pedig a bringások is szívesen megpihennek. Kánikulában érdemes megmártózni a szabad strand vizében is, amihez kavicsos, sekély partszakasz párosul, a rengeteg kagyló pedig a kiváló vízminőség bizonyítéka is. Sőt, a nyári időszakban Karva és a magyarországi Lábatlan között kishajó közlekedik a Dunán!

Amikor kedden részt vettem a Karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola hozzávetőleg kétszáz érdeklődőt vonzó nyílt napján, a szervezők felhívták a figyelmemet a minőségi kézműves élelmiszerféléknek és ízletes, egészséges ételeknek helyet adó, hétvégi DEGUSTORIUM 2024-re, amely színes műsorfüzérére és portékáira vélhetően még többen lesznek kíváncsiak. Több tucat családi gazdaság, manufaktúra,  nyelvoldó nedűt kínáló szőlész és borász, azaz a minőségi élelmiszerek szakosodott bel- és külföldi importőrei, továbbá környezetvédők, táplálkozási szakemberek és séfek érkeznek az eseményre, amelyet végre kétnyelvű közegben rendeznek meg. A jótanácsokkal szolgáló, inspiráló előadások, beszélgetések, étel- és italkóstolók, az érzékszerveket próbára tevő workshopok és gyermekprogramok sem hiányoznak majd a sok finomsággal párosuló műsorkínálatból.

Hírdetés

„A hagyományos kézműves ételek kulturális identitásunkhoz tartoznak, s azoknak az ünnep- és hétköznapjainkban egyaránt dominálniuk kell. A gazdákat, a családi gazdaságokat, a fenntarthatóan művelt földek tulajdonosait és a kézműves termelőket támogatni, védeni kell, akárcsak a hagyományos termelési módot, amely kulturális örökségünk része” – állítja Petra Molnárová, a Slow FoodÒ Pressburg polgári társulás vezetője.

Hozzáfűzi: négy évvel ezelőtt azért ötlötték ki ezt a fesztivált, hogy azon összehozzák egymással a minőségi termények és termékek másokat is inspiráló előállítóit azokkal a fogyasztókkal, akik számára szintén a minőség jelenti a prioritást. Azt is ajánlja, hogy a látogatók ma inkább böjtöljenek, holnap pedig vessék be magukat az ízek kavalkádjába, illetve legyen náluk készpénz, mert nem mindenütt fogadják  el a bankkártyát.

Kedvcsinálóként íme néhány előadásokat tartó és/vagy beszélgetésekbe bekapcsolódó, neves szakértő neve: Silvia Horecká – az Ételterápia projekt szerzője, Sütő Zsolt a híres Kürt 1075 borászatból, a séfek közül pedig Jožko Breza a Gašperi Malomból, Roman Borovský Semillon-ból és Pali Sekerka a párizsi Ze Kitchen Galerie Michelin étterem egykori séfje, akik majd főznek is a helyszínen. A szervezők a beszélgetések vezetését a közkedvelt, kassai születésű Tóth Károly színművészre bízták, akinek az magyarul és szlovákul sem okozhat nehézséget. Mivel ő nem csak magyar és szlovák, hanem olasz és német gazdákkal, kézműves termelőkkel, séfekkel is fog beszélgetni, helyszíni szinkrontolmácsolást is biztosítanak. 

Bónuszként a havi rendszerességgel megvalósuló, s a Slow FoodÒ Piacainak nemzetközi közösségéhez tartozó Mi PIACUNK Karva éppen majd a tizedik piacát tartja, ami az ünneplést felettébb indokolja. A holnapi DEGUSTORIUM 2024-ről, amelyet nem érdemes kihagyni, további információk a teljes program és e mozgalom bemutatásával együtt az esemény honlapján és Facebook-oldalán találhatók.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »