Decemberben a keringési rendellenességek okozták a legtöbb halálesetet

Decemberben a keringési rendellenességek okozták a legtöbb halálesetet

Tavaly decemberben a keringési rendszer megbetegedései okozták a legtöbb halálesetet. Ezekre vezethető vissza a 7500 haláleset 36 százaléka. Decemberben valamivel többen haltak meg ebben a betegségekben, mint az előző öt év hasonló időszakában.

Már régóta a szív- és érrendszeri megbetegedés a leggyakoribb halálok Szlovákiában – tájékoztatott szerdán a Statisztikai Hivatal.

Decemberben 1584 ember halt meg COVID-19-fertőzésben, ami az összes haláleset több mint 21 százalékát teszi ki. A COVID-19 volt a második leggyakoribb halálok.

A járvány harmadik hulláma a tavalyi év utolsó hónapjában kezdett felerősödni, akkor közel 1600 ember lett a COVID-19 áldozata, százzal többen, mint 2021 novemberében.

Hírdetés

Az áldozatok száma azonban negyedével kevesebb volt, mint 2020 decemberében” – mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

A COVID-19 áldozatainak több mint háromnegyede 65 évnél idősebb, akik közül harmadával kevesebben haltak meg, mint 2020 decemberében. Az előző évhez képest rosszabb volt a helyzet a munkaképes korúak (15-64 évesek) körében, akik 13 százalékkal többen estek a fertőzés áldozatául, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbb halálesetet Trencsén (Trenčín) megyében okozta a járvány (a halálesetek 30 százaléka), a legkevesebbet Nyitra (Nitra) megyében (a halálesetek 16 százaléka).

A harmadik leggyakoribb halálok decemberben a légzőszervi megbetegedés volt, ami 1100 halálesetet, az összes haláleset 15 százalékát okozta.

„2021 decemberében is nagymértékben megemelkedett a halálesetek száma az előző öt évhez képest, az előző öt év azonos hónapjának átlagos halálozási adataihoz viszonyítva mintegy háromszor több ember halt meg” – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

A negyedik helyen a daganatos megbetegedések álltak, ezek az év utolsó hónapjában az összes haláleset 15 százalékát okozták. Szeptember és október kivételével 2021 eleje óta az ötéves átlagnál kevesebben haltak meg rákban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »