Debreceni görögkatolikusok voltak az angliai közösség vendégei

Debreceni görögkatolikusok voltak az angliai közösség vendégei

Minden hónapban egyszer találkoznak a hazánkból elszármazott görögkatolikusok Londonban. Október végén az angliai keleti katolikusokat összefogó Society of St. John Chrysostom szervezte meg az Egyesült Királyságban szolgáló keleti katolikus papok éves összejövetelét.

Hat éve már, hogy a kint élő testvérek is közösséget nyerhettek, mert Szaplonczay Máté atya minden hónapban egy alkalommal görögkatolikus liturgiát és találkozót szervez számukra. A szertartásokat a londoni ukrán görögkatolikus székesegyházban tartják. Az elmúlt napokban is sok időt tudtak közösen, tartalmasan eltölteni – számoltak be róla közösségi oldalukon.

Jóllehet, sokan nem tudtak eljutni az eseményre, de így is képviseltette magát a káld, ukrán, melkita, orosz és magyar görögkatolikus egyház, illetve két római katolikus atya is jelen volt, akik birítusúként az angol nyelvű görögkatolikusok lelkipásztorkodásáért felelnek szerte Angliában. Az imádságot a londoni görögkatolikus püspök, Kyr Kenneth Novakowski jóvoltából közös ebéd követte.

Hírdetés

Emellett néhány Oxfordban tanuló görögkatolikus diák meghívására Szaplonczay Máté a híres egyetemvárosba utazott, ahol görög és angol nyelven celebrálta a Szent Liturgiát. A szertartáson részt vettek néhányan az Oxfordi Egyetem jelenlegi és emeritus professzorai közül, így a 85 esztendős Sebastian Brock, a világ talán első számú szirológusa és felesége Helen, akinek régészeti kutatásai máig meghatározóak a tudományterület számára, illetve Anthony OMahony, a közel-keleti kereszténység nemzetközileg elismert szakértője is jelen volt.

Vasárnap – szokás szerint – az ukrán görögkatolikus székesegyházban találkoztak a magyarok. A mostani alkalom különlegességét az adta, hogy Szaplonczay Máté atyán kívül feleségeikkel együtt három egyházi személy is jelen volt Debrecenből. A Szent Liturgiát Terdik János, a Hajdúdorogi Főegyházmegye pasztorális helynöke vezette, a bűnbocsánat szentségének kiszolgáltatását Urbán Evariszt atya látta el, a kántorizálásban pedig Nyirán János fődiakónus segédkezett. A Szent Liturgia végén megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről, majd jó hangulatú beszélgetés következett az angliai hívekkel és a vendégekkel.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »