Danko aláírásgyűjtésbe kezdett, akár államfő is lenne az SNS elnöke

Danko aláírásgyűjtésbe kezdett, akár államfő is lenne az SNS elnöke

Andrej Danko, az SNS elnöke aláírásgyűjtésbe kezdett az államfőválasztáson való induláshoz. A karácsonyi ünnepeket alatt nagyjából 10 ezer aláírást gyűjtött össze, erősítette meg a TASR-nak. Az aláírásgyűjtésről a Pluska Karty na stôl című adásban beszélt. Állítása szerint próbajelleggel gyűjti a támogató aláírásokat arra az esetre, ha patthelyzet alakulna ki. Hozzátette, hogy hivatalos bejelentést még nem tett indulási szándékáról.

magyarázta Danko a TASR-nek.

Megerősítette, hogy az SNS-szen Robert Fico kormányfőt tartják a legjobb jelöltnek, ha Fico lenne az államfő, az SNS támogatná Peter Pellegrini házelnököt abban, hogy kormányfő legyen.

Danko arra is rámutatott, hogy az SNS választói számára Harabin elfogadhatóbb jelölt, mint Pellegrini, mivel mind a ketten más értékeket képviselnek.

„Ha koalíciós elnök lesz, meg akarjuk nyitni a koalíciós szerződést a pozíciók szempontjából”

mondta. Mivel Pellegrini, aki maga még nem tett hivatalos bejelentést indulásáról, nem szeretné megnyitni a koalíciós szerződést, Danko aláírásgyűjtésbe kezdett.

Hírdetés

„Elkészítem a kártyákat, hogy legyen 15 ezer aláírásom, hogy tárgyalhassak Pellegrinivel és Harabinnal is”

mondta azzal, hogy ha az SNS nem jut egyezségre egyikükkel sem, kész indulni az államfőválasztáson.

Hogy mennyire reális indulása, Danko úgy reagált, hogy ez Harabin és Pellegrini viselkedésétől függ, valamint attól, hogy Fico végül meggondolja-e magát, hogy induljon.

Mint ismert, az államfőválasztásra idén tavasszal kerül sor. Hivatalos időpontja még nem ismert, mivel Peter Pellegrini házelnök még nem hirdette ki.

Zuzana Čaputová államfő nem indul újra, azonban többen, köztük Ivan Korčok korábbi belügyminiszter és Forró Krisztián, a Szövetség pártelnöke is jelezte már indulási szándékát.

A szlovák köztársasági elnököt öt évre választják. Az alkotmány szerint az államfőjelöltet a parlament legalább 15 képviselője javasolhat, vagy legalább 15000 támogató aláírással rendelkező petíció alapján indulhat bárki.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »