Csökkent az Alteo negyedéves bevétele az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak miatt

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A visszaesést némileg ellensúlyozza a kiskereskedelem szegmens, ahol a sokkal nagyobb villamos energia portfóliónak köszönhetően magasabb az árbevétel, valamint a kiemelkedően szeles első negyedéves időjárás miatt a szélerőművek árbevétele – írták. A jelentés szerint a konszolidált EBITDA 4,5 milliárd forint lett, ami a 2022 óta fokozatosan mérséklődő energiapiaci lehetőségek miatt csökkent a rekordot jelentő 2023. első negyedévi 7,8 milliárd forinthoz képest. A konszolidált nettó eredmény 2,6 milliárd forint, amely 3,1 milliárd forinttal marad el a 2023. első negyedévitől, elsősorban a működési tételekre visszavezethető okokból.

Ifj. Chikán Attila vezérigazgató a jelentés szerint elmondta: a vállalat hosszútávú stratégiáját figyelembe véve a lehetőségeket arra használták fel, hogy a mérséklődő energiapiaci árkörnyezet ellenére a 2022-es energiaárrobbanás előtti időknél jóval magasabb szinten tudjon stabilizálódni az eredményességük. Ahhoz, hogy a kedvezőtlenebbé váló külső körülmények között is jól tudjon teljesíteni, a vállalat folyamatosan hajt végre a versenyképességét javító beruházásokat. Ezek javarészt a cég szabályozási központjának és kiegyenlítő energia szolgáltatásainak fejlesztésére irányulnak. Ilyen az a két gázmotor-telepítés, amelyek a második, illetőleg a harmadik negyedévben kezdenek el működni. Szintén ide tartozik az év második felében befejezendő akkumulátoros energiatároló projekt – fejtették ki a közleményben.

Hírdetés

Hozzátették: a negyedév lezártát követően jelent meg az információ, hogy az Alteo mindösszesen 70 megawatt (MW) kapacitású, hálózati energiatárolók telepítésére vonatkozó támogatást nyert el pályázaton. A támogatási szerződés aláírása még folyamatban. A megújuló szegmenst erősíti a néhány hét múlva üzembe álló tereskei naperőmű, amellyel az Alteo megduplázza napenergiaalapú termelését. A megújuló alapú energiatermelési üzletág már az idei első negyedévben is kiváló eredményt ért el: a szegmens árbevétele 36, az EBITDA-ja 42 százalékkal emelkedett év per év alapon. Ifj. Chikán Attila kiemelte a  hulladékgazdálkodás kiváló teljesítményét: az év első három hónapjában a tavalyi év egészét meghaladó EBITDA-t ért el a szegmens – mindezt úgy, hogy az árbevétel mindössze 24 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. Az üzletág a vállalat fejlesztéseiben is kitüntetett szerepet játszik: jelenleg is zajlik egy olyan beruházás, amellyel az FE-Group Invest Zrt., az Alteo leányvállalata több mint 15 ezer tonna visszaváltási rendszerben gyűjtött hulladékot képes megfelelően válogatni és kezelni éves szinten. Erre 300 millió forintos pályázati támogatást is nyert. Az Alteo részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 3980 forinton zárt pénteken. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3990, a legalacsonyabb 2600 forint volt.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »