Csökken a kormánypártok népszerűsége

Csökken a kormánypártok népszerűsége

A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) népszerűségének további csökkenését, illetve az ellenzéki pártok erősödését mutatja egy friss felmérés, amelyet tegnap ismertetett a bukaresti sajtó.

Az INSCOP közvélemény-kutató júniusban rögzített adatsora szerint továbbra is a PSD kapná a legtöbb voksot, ha vasárnap rendeznének parlamenti választást Romániában, de már csak a szavazatok 28,7 százalékára számíthat a két évvel ezelőtti 30,2, illetve a kormányra lépése előtt (2021 októberében), még ellenzéki pártként mért 36,6 százalékos támogatottságához képest.

A 2020-as parlamenti választások óta folyamatosan kormányon lévő PNL népszerűségét most 18 százalékra mérték, ami több mint nyolc százalékpontos csökkenést jelent 2021 júniusához képest (26,6 szá­zalék).

Hírdetés

A választások utáni jobbközép koalícióban a PNL-vel és az RMDSZ-szel együtt kormányt alakító, majd 2021 őszén ellenzékbe vonult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idén fokozatosan erősödött, és a télen mért 9,3 százalékos mélypontról júniusig 12,7 százalékig emelkedett a támogatottsága, ez azonban még mindig elmarad a két évvel ezelőtti – még kormánypártként mért – 13,2 százaléktól.

Bár az eltelt két évben erősen hullámzó értékeket mutatott, a mindvégig ellenzékben lévő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) összességében jelentős erősödő tendenciát mutatott, és 20,1 százalékos támogatottságával jelenleg is a második legnépszerűbb pártnak számít a PSD után. Két évvel ezelőtt a többi parlamenti párt által szélsőségesnek bélyegzett AUR még 14,2 százalékon állt, miután 2020 decemberében sokakat az is meglepett, hogy a voksok 9 százalékát megszerezve parlamenti képviselethez jutott.

Az adatsort közösségi oldalán közlő Remus Ștefureac INSCOP-igazgató úgy értékelte: szoros küzdelemre lehet számítani a 2024-es választási évben. A politológus szerint ebben a helyzetben „életbe vágó”, hogy a pártok felismerjék a választókat valóban foglalkoztató témákat, felelősen, tisztességgel kommunikáljanak és minél kevesebb teret engedjenek a féktelen populizmusnak.

Az utóbbi két év politikai tendenciáit elemző INSCOP-­igazgató bejegyzésében nem ismertette a júniusi felmérésnek az RMDSZ támogatottságáról szóló adatait.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »