Csehországban eddig 2,7 millió vakcinát adtak be

Csehországban eddig 2,7 millió vakcinát adtak be

Folytatódik a koronavírus-járvány enyhülése Csehországban: kedden 3787 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, mintegy 25 százalékkal kevesebbet, mint egy hete – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szerdán reggel nyilvánosságra hozott statisztikából.

A tárca szerint fontos tényező, hogy javul a helyzet a kórházakban, ahol a lélegeztetőgéppel ellátott speciális ágyak mintegy harmada már felszabadult. Kedden a kórházakban 4100 beteget kezeltek, a súlyos esetek száma 900 alá csökkent. A helyzet javulása lehetővé tette az intézményeknek, hogy fokozatosan visszatérjenek a megszokott kezelésekhez, az előre tervezett műtétekhez.

Fokozatosan csökken a napi elhalálozások száma is, már két hete száz alatt mozog. Kedden eddig 28 halálesetet jelentettek, de ez a szám a későbbi pontosítások nyomán rendszerint mindig megemelkedik. A járvány terjedési mutatója továbbra is egy alatt (0,82) maradt.

Hírdetés

Az oltási folyamat azonban változatlanul lassúbb a tervezettnél, elsősorban a vakcinahiány miatt. Kedden 51 200 adagot adtak be az orvosok, holott Andrej Babiš miniszterelnök korábban azt mondta, hogy húsvét után már napi százezerre emelkedik az oltások száma.

Bár a szükségállapot már megszűnt, az óvintézkedések többsége, köztük a kötelező maszkhasználat változatlanul érvényben van. Az általános iskolások egy része is visszatért a tantermekbe, de a többség még mindig távoktatásban tanul. Egy országos felmérés azt mutatta, hogy a szükségállapot megszűnése után lazult a lakossági fegyelem, s az emberek a korábbinál jóval nagyobb mértékben látogatják egymást. Az üzletek, vendéglők és a szolgáltatások nyitását április végére tervezik.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »