Csehország újra megnyitotta nagykövetségét Kijevben

Csehország újra megnyitotta nagykövetségét Kijevben

Visszatértek a cseh diplomaták az ukrán fővárosba. Csehország szerdán újra megnyitotta Kijevben a nagykövetségét, amelyet február végén, az Ukrajna elleni orosz támadás után zártak be ideiglenesen – közölte szerdán a prágai külügyminisztérium a Twitteren.

„A cseh zászló ismét lobog Kijevben, a cseh diplomaták visszatértek. Ez is egyike azon lépéseknek, amelyekkel Csehország szeretné kifejezni Ukrajna támogatását” – mutatott rá közleményében a tárca, írja az MTI.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter már néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy Csehország igyekszik visszavinni diplomatáit Kijevbe. Petr Fiala kormányfő pedig kedden kijelentette: Csehország lépéseket tesz annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben visszaállíthassa normális diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával.

Hírdetés

A kijevi nagykövetségen kívül Csehország az elmúlt hetekben bezárta a lvivi konzulátusát is. Újranyitásáról egyelőre nincs hír.

A folyó ügyek intézésére a csehek két ideiglenes konzulátust hoztak létre a lengyelországi Przemyslben és a szlovákiai Kassán.

Ez utóbbi hivatal munkatársai hetente néhány napra mindig átmentek Ungvárra is.

A prágai külügyminisztérium március végén még azt közölte, hogy Csehország a kárpátaljai Ungváron készül létrehozni ideiglenes ukrajnai diplomáciai képviseletet, amely a február végén bezárt kijevi nagykövetség és a lvivi konzulátus helyett intézné a folyó ügyeket. Prágai sajtóértesülések szerint azonban ezt a tervet ejtették, s helyette Prága a kijevi nagykövetség újranyitásáról döntött.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »