Cseh rendőrségi szakértő: a fegyvertilalom és a fémdetektorok nem riasztják el a tömeggyilkosokat

Cseh rendőrségi szakértő: a fegyvertilalom és a fémdetektorok nem riasztják el a tömeggyilkosokat

Korlátok, ajtóra szerelt fémdetektorok, fegyvertartási tilalom vagy a fegyverviselési engedéllyel rendelkezők számára előírt pszichológiai tesztek sem tartanák vissza az olyan tömeggyilkosokat, mint amilyen a december 21-i prágai mészárlás elkövetője volt – nyilatkozott csütörtökön egy cseh rendőrségi szakértő.

„Ez az ember bevásárlóközpontban, sportlétesítményben vagy a metróban is lecsapna” – mondta Pavel Černý rendőrségi oktató az egyetemi támadás miatt felvetett biztonsági óvintézkedésekkel kapcsolatban a ČTK hírügynökségnek.

– hangoztatta az oktató az iskolák bejáratánál javasolt szigorúbb intézkedésekről. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrző pontoknál kialakult sorok a támadó célpontjaivá válhatnak.

A diákok petíciójában javasolt fegyvertartási tilalommal kapcsolatban kifejtette: meglátása szerint a civilekre kivetett tilalom nem vezethet megoldáshoz.

Hírdetés

Ha az illető nem jutott volna legális úton lőfegyverhez, akkor a támadást valami mással követte volna el”

– mondta, felidézve az 1975-ben halálra ítélt és kivégzett tömeggyilkos, Olga Hepnarová esetét, aki 1973-ban furgonjával egy villamosmegállónál várakozó tömegbe hajtott, miután rájött, hogy nem tud fegyverhez jutni.

Meglátása szerint egy olyan rendszer bevezetése is hasznos lenne, amely adott esetben egy instrukciókkal ellátott figyelmeztetést küldene mobileszközökre egy meghatározott területen belül.

A szolgálaton kívüli rendőrök is fontos szerepet tölthetnének be az ilyen támadások kivédésében, amennyiben újból engedélyt kapnának szolgálati fegyverük viselésére munkaidejük után – tette hozzá, nehezményezve, hogy az egyetemi lövöldözéshez elsőként kiérkező rendőröknek nem állt rendelkezésükre megfelelő lőfegyver a gyilkos elleni fellépéshez.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »