Csaknem teljesen eltűnt az ipari jégkrémgyártás Szlovákiából

Csaknem teljesen eltűnt az ipari jégkrémgyártás Szlovákiából

Az egy főre számított gyártást tekintve jelenleg Belgium és Litvánia az Európai Unió legnagyobb jégkrémgyártói. Szlovákiában ezzel szemben csaknem teljesen leálltak az ipari gyártással, és az uniós átlaghoz képest a fogyasztásban is lemaradunk.

„Szlovákia soha nem tartozott a legnagyobb jégkrémgyártó országok közé, 2009-ben azonban még a hazai fogyasztás legalább harmadát az itteni gyártók elégítették ki. Akkoriban a szlovákiai gyártók egy főre vetítve 1,5 liter jégkrémet állítottak elő évente. Mára ez 40 milliliterre esett vissza, vagyis a hazai gyártók csaknem teljesen eltűntek” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Helyüket a külföldi gyártók vették át, amelyek évente egy főre számítva 4–4,5 liter jégkrémet hoznak be az országba. A szlovákiai gyártók kiiktatása leginkább a csehországi cégeknek kedvezett, amelyek a szlovák behozatal 54 százalékát elégítik ki. A sorban a lengyelek, a németek, a belgák és a litvánok következnek. A magyar jégkrémek ezzel szemben az elmúlt években csaknem teljesen eltűntek a szlovákiai üzletek polcairól, miközben a magyar gyártók jelenleg épp a legdinamikusabban növekvők közé tartoznak az egész Európai Unióban.

Hírdetés

„Jóval az uniós átlag alatt van azonban a szlovákiai fogyasztás is. Míg egy átlagos uniós polgár évente 7–8 liter, iparilag előállított jégkrémet fogyaszt el, Szlovákiában ez a már említett 4–4,5 liter között mozog” – mondta Koršňák, hozzátéve, hogy Európában évente mintegy 3 milliárd liternyi jégkrémet állítanak elő iparilag, nagyjából 5,8 milliárd euró értékben. A legtöbb jégkrémet az egy főre jutó gyártást tekintve Belgiumban, Litvániában és Észtországban állítják elő, a legnagyobb növekedést pedig az elmúlt tíz évben Litvánia érte el, ahol a gyártás évente több mint 8 százalékkal nőtt.

Aki azt gondolná, hogy Európában a legtöbb jégkrém a melegebb, déli tagországokban fogy, az nagyot téved. „A gyártás és a fogyasztás szempontjából is az északi tagországok dominálnak. A skandináv országokban az egy főre jutó éves fogyasztás a 10 litert is eléri. A déli tagországok közül csak Olaszország haladja meg az uniós átlagot, míg globális szinten a legnagyobb egy főre jutó fogyasztást Új-Zélandon, Ausztráliában és az Egyesült Államokban mérték” – tette hozzá Koršňák.

(TASR, mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »