Csaknem kétéves fogság után engedett szabadon Irán egy francia állampolgárt

Csaknem kétéves fogság után szerdán szabadlábra helyezték Iránban Louis Arnaud francia állampolgárt, aki csütörtökön haza is érkezett Franciaországba.

A 35 éves férfi turisztikai céllal indult világkörüli útra, és iráni tartózkodása idején, a rendszerellenes tüntetések közepette vették őrizetbe 2022. szeptember 28-án. Azóta a hírhedt teheráni Evin börtönben tartották fogva, majd tavaly novemberben "a tüntetőket támogató propaganda és az iráni állambiztonság aláásásának" vádjával ötéves börtönbüntetésre ítélték. A férfi és családja, valamint Párizs is tagadta ezeket a vádakat, elfogadhatatlannak nevezve az iráni hatóságok eljárását.

Arnaud szabadon engedéséről Emmanuel Macron francia köztársasági elnök számolt be először szerda este az X közösségi portálon, köszönetet mondva Omán segítségéért; a férfi anyja pedig a médiának nyilatkozva azt mondta, fia szabadulása a diplomáciai erőfeszítéseknek, illetve az iráni és a francia külügyminiszter korábbi tárgyalásainak köszönhető.

Hírdetés

A 2022 májusában szintén Iránban letartóztatott további három francia állampolgár – Jacques Paris és felesége, valamint egy eddig ismeretlen családnevű férfi – változatlanul fogságban van, a francia diplomácia fáradozik a kiszabadításukon. Párizs az "iráni állam túszainak" tekinti az ott fogva tartott állampolgárait, továbbá elítéli az iráni hatóságok kihallgatási gyakorlatát, és kritikával illeti az iráni börtönviszonyokat.

Iránban a három francián kívül jelenleg négy svéd állampolgárt – köztük egy-egy kémkedéssel vádolt és halálbüntetéssel fenyegetett diplomatát és egyetemistát -, továbbá két német-iráni, illetve egy brit-iráni kettős állampolgárt és egy osztrák, egyelőre ismeretlen személyazonosságú állampolgárt is fogva tartanak. Az Egyesült Államok azzal vádolja Teheránt, hogy ütőkártyaként használja ezeket az embereket az államközi tárgyalásokon.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »