Claudia Sheinbaum személyében Mexikó is zsidó elnököt választott

Claudia Sheinbaum személyében Mexikó is zsidó elnököt választott

Az exit poll eredmények szerint Claudia Sheinbaum (61) személyében a vasárnapi elnökválasztáson most választottak első ízben nőt az államelnöki székbe. Sheinbaum, a Litvániából, illetve Bulgáriából Mexikóba bevándorolt zsidók unokája korábban öt esztendőn keresztül Mexikóváros főpolgármestere is volt. Izraelben úgy tudják, hogy a zsidóságáról és Izraelről nyilvánosan nem nagyon szokott megnyilatkozni – írja a Jediot Aharonot.

Mexikó polgárai tegnap elnököt választottak, s az exit poll, azaz közvetlenül a szavazófülkékből való kilépés után készített közvélemény-kutatás eredménye szerint az észak-amerikai ország első női, s egyben az első zsidó elnöke, Claudia Sheinbaum (a német Schönbaum név jiddis változata – H. J.), a baloldali kormánypárt, a MORENA jelöltje lesz. (A MORENA mozaikszó jelentése magyarul „barna”, ami a Nemzeti Újjászületési Mozgalom pártnév rövidítése – H. J.) Az elnöki ciklus kitöltése után zsidó hitre áttérni készülő Javier Milei argentin elnök után mostantól egy másik nagy és jelentős latin-amerikai ország, a közel 132 milliós Mexikó elnöke is zsidó.

Sheinbaum a mostani választási győzelmével a baloldali Andrés Manuel López Obradort váltja az elnöki székben. Az újonnan megválasztott elnök korábban, 2018 és 2023 között Mexikóváros főpolgármestere is volt. Az exit poll eredmények szerint Sheinbaum a szavazatok 56 százalékát kapta, s hívei a hír hallatára utcára vonultak ünnepelni a győzelmét.

Hírdetés

A most 61 éves Claudia Sheinbaum foglalkozását tekintve villamosmérnök, Litvániából és Bulgáriából Mexikóba vándorolt zsidók unokája.

Izraelben úgy tudják, hogy Sheinbaum nyilvánosan nem szokott megnyilatkozni a zsidóságáról vagy Izraelről.

A most megválasztott Sheinbaum 2024. október 1-jén teszi le a hivatali esküt.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »