Cîțu megy, de mi lesz utána? A holnapi bizalmatlansági vitára gyúrnak a liberálisok ellenfelei

Cîțu megy, de mi lesz utána? A holnapi bizalmatlansági vitára gyúrnak a liberálisok ellenfelei

Az eddigi nyilatkozatok alapján szinte biztos, hogy megszavazza kedden a parlament Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát, így Florin Cîțu kormánya megbukik.

A szociáldemokraták szerint a jelenlegi kormány hatalmon maradása csak instabilitást hoz

Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke szerint a bizalmatlansági indítvány keddi parlamenti vitáján és a szavazáson az egyetlen bizonytalansági tényező a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) lesz.

A párt székhelyén tartott hétfői sajtótájékoztatón a politikus kifejtette, a PSD felkéri a Cîţu-kormány távozását támogató törvényhozókat, hogy szavazzák meg kedden a bizalmatlansági indítványt.

‘Az elmúlt hetek megmutatták, hogy a jelenlegi kormány hatalmon maradása csak politikai, gazdasági és társadalmi instabilitást okoz. A holnapi nap egyetlen bizonytalansági tényezője az USR, amelyik nem volt hajlandó részt venni az indítvány felolvasásán, és kijelentései szerint visszatérne a kormánykoalícióba, ha a PNL lemond Cîţuról’ – fogalmazott Sorin Grindeanu.

A politikus szerint az USR tehát ‘nem azért akarja megbuktatni a Cîţu-kormányt, mert rosszul vezette az országot, hanem azért, mert összeveszett Cîţuval; röviden: politikai büszkeségből’.

A romániaiaknak felelősségteljes kormányra van szükségük, amelyik határozott megoldásokat nyújt az ország sürgető gondjaira a tél küszöbén, a Covid-járvány negyedik hullámának körülményei között, érvelt a PSD első alelnöke.

Az USR megbuktatná Cîțut, és visszatérne a koalícióba

Hírdetés

Anca Dragu szenátusi elnök bejelentette hétfőn, hogy pártja, az USR valamennyi törvényhozója részt vesz a keddi plénumon és meg fogja szavazni a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A politikus az USR állandó bizottságának ülése nyilatkozott erről a sajtónak.

A felsőház elnöke hozzátette, arról még nem döntött a párt, hogy kollégái nyilvánosan szavaznak-e, azaz felmutatják az opciójukat jelző golyókat a titkos urnás szavazáson.

Kérdésre válaszolva Dragu azt mondta: szerinte a bizalmatlansági indítvány ‘valószínűleg’ sikeres lesz, és a kormány megbukik. Ezt követően Klaus Johannis államfő konzultálni fog a parlamenti pártokkal a kormányalakításról – tette hozzá.

Az USR-s politikus arról is említést tett, hogy jómaga nem tartja célravezetőnek egy szakértői kormány megalakítását. Szerint az eredeti kormánykoalíciónak kell helyreállnia, de Florin Cîţu helyett más kormányfőt kell kinevezni.

Sajtóértesülések szerint Johannis kisebbségi kormányzásra biztatja a PNL-t

Az államfő több liberális vezetővel, köztük Florin Cîțu jelenlegi miniszterelnökkel folytatott bizlamas megbeszéléseket- írta meg a román sajtó, politikai forrásokra hivatkozva.

A találkozók során az államfő pontosította, hogy a jelenlegi kontextusban a kormányzó szövetség újjáépítése az USR-vel „lehetetlen küldetés”, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy fel kell készülni egy kisebbségi kormányzásra, Florin Cîțuval vagy nélküle. Klaus Johannis szerint ez úgy volna megoldható, hogy a fontos projektekről és törvényhozó döntésekről pontról pontra tárgyalnak. Az államfő a jelenlévőknek kifejtette, hogy jelenleg a kisebbségi kormány az egyetlen megoldás arra, hogy a liberálisokat ne érje további szabotázs az USR részéről.

Az ülésen jelen lévő források a sajtó számára kifejtették, hogy Johannis meggyőződése az, hogy az USR-vel koalícióban nem lehet stabilitást biztosítani, mivel semmi garancia nincs arra, hogy hat hónap múlva nem robban ki újabb botrány. Még ha Florin Cîțut vissza is léptetik, és kineveznek egy másik liberális miniszterelnököt, lehetséges, hogy az USR néhány hónap múlva új politikai válságot robbant ki, állította Johannis.

A parlament kedden szavaz a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványáról, a kormány megbuktatásához pedig 234 szavazatra van szükség. A PSD-nek 157, az AUR-nak 43, az USR PLUS-nak 80 képviselője és szenátora van, ez összesen 280 szavazatot jelent. A kormány menesztését megszavazók tábora gyarapodhat a PNL-nek azzal a 30 törvényhozójával, akik Ludovic Orban mögé sorakoztak fel a liberálisok tisztújító kongresszusán. Éppen emiatt a liberálisok politikai bürója azt a döntést hozta, hogy kizárják soraikból azokat a párttagokat, akik megszavazzák az indítványt. Minden jel arra mutat tehát, hogy holnap menni fog a Cîțu-kormány, azonban azt még nem lehet tisztán látni, mi következik azután. (Agerpres/G4Media/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »