Cîţu nyújtja az ujját, az USR továbbra is elutasítja, az RMDSZ újramelegítené a koalíciót

Cîţu nyújtja az ujját, az USR továbbra is elutasítja, az RMDSZ újramelegítené a koalíciót

A Nemzeti Liberális Párt felvállalja a tárgyalások elkezdését egy új kormány mielőbbi megalakításáról valamennyi parlamenti párttal, kivéve az AUR-t – közölte a Cioloş-kabinet beiktatásának szerdai parlamenti elutasítása után Florin Cîţu.

A PNL elnöki tisztségét betöltő ügyvivő miniszterelnök közösségi oldalán kommentálta a belpolitikai fejleményeket. Bejegyzése szerint a szerdai parlamenti szavazás eredménye azt mutatja, hogy a kormányát bizalmatlansági indítvánnyal megbuktató pártok nem voltak képesek új kormány megalakítására, továbbá megoldásokat kínálni az országnak. Kifejtette, hogy a járványhelyzet súlyosbodásának körülményei között felelősségteljes magatartásra és kompromisszumkészségre van szükség a pártok részéről.

Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, és a megoldás a Nemzeti Liberális Párt köré megalakuló új kormány – mutatott rá az ügyvivő miniszterelnök. Florin Cîțu hozzátette: a PNL felvállalja a tárgyalások elkezdését a Románok Egyesüléséért Szövetségen (AUR) kívül valamennyi parlamenti párttal egy új kormány mielőbbi megalakításáról.

„A parlamenti erőviszonyokat figyelembe véve, éretten, felelősségteljesen, a hiúságunkat és büszkeségünket félretéve fogunk eljárni, keresve a válságból kivezető utat Románia számára” – fogalmazott bejegyzésében Cîţu.

Hírdetés

Ezzel szemben Dacian Cioloş nem tartja járható útnak, hogy – a PNL javaslatának megfelelően – ismét Florin Cîţu legyen a miniszterelnök, hiszen a liberális miniszterelnöktől egyszer már megvonta bizalmát a parlament. A PNL elnökének arra vonatkozó felhívását, hogy a parlamenti pártok alkossanak többséget a PNL körül, a Mentsétek meg Romániát (USR) elnöke úgy kommentálta: „lássuk, van-e más megoldásuk is azon kívül, hogy a hetek óta mondottakat ismételgetik”. Dacian Cioloş szerint a törvényhozók az egyetlen kézenfekvő megoldást utasították el, amikor leszavazták az általa javasolt kormánylistát szerdán.

Úgy vélte, pontosan azok hosszabbították meg a politikai válságot, akik azzal vádolták őt, hogy akadályt gördít a megoldás elé. Az USR elnöke hozzátette, a labda ismét Klaus Iohannis államfő térfelén pattog. Közben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy véli, az USR-kabinet parlamenti elutasítását követően meg kell próbálni újraéleszteni a tavalyi év végén megalakult kormánykoalíciót, ha pedig ez „szubjektív okok miatt” nem lehetséges, más megoldást kell találni arra, hogy legyen kormánya az országnak. Az ügyvivő miniszterelnök-helyettes rámutatott, mindenkinek félre kell tennie a személyes sérelmeket és ambíciókat, és első körben ismét meg kell próbálni helyreállítani a PNL, az USR és az RMDSZ alkotta koalíciót.

„Ha ez nem lehetséges – különféle szubjektív okok miatt, mert objektív okok nem léteznek –, akkor találni kell egy másik megoldást egy más felállású, akár kisebbségi kormány megalakítására” – fogalmazott Kelemen. Az RMDSZ elnöke hozzátette, alakulata készen áll tárgyalni a PNL-lel és az USR-rel is, és várják az újabb kormányalakítási tárgyalásokat, amelyeket az államfőnek kell kezdeményeznie. A szövetségi elnök azt is elmondta, az RMDSZ nem támogatja Klaus Iohannis államfő tisztségből való felfüggesztését, helytelennek és kontraproduktívnak tartanának egy ilyen kezdeményezést.

Krónika

The post Cîţu nyújtja az ujját, az USR továbbra is elutasítja, az RMDSZ újramelegítené a koalíciót appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »