Cioloº: az igazságügyi miniszter törvénytervezete által valójában újjáalakulna a különleges ügyészség

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dacian Cioloş úgy véli, hogy az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolására vonatkozó tervezet – abban a formájában, ahogy Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter kidolgozta – valójában a különleges ügyészség újbóli megalakításához fog vezetni.

Hírdetés

Cioloş azt mondta keddi sajtótájékoztatóján, hogy a különleges ügyészség felszámolása egy olyan pozitív jelzés lehetne Románia részéről, amely az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárásához és a schengeni övezethez való csatlakozáshoz is vezethetne, de az igazságügyi miniszter által indítványozott tervezet valójában a SIIJ újbóli megalakítását írja elő, csak ‘más formában és szétszórva az országban’.

Az USR-elnök azt is elmondta, hogy hétfőn az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) ellenőrző bizottsága elfogadta az USR arra vonatkozó kérését, hogy a Velencei Bizottságtól kérjen véleményt a romániai igazságszolgáltatás függetlenségéről Cristi Danileţ bíró igazságszolgáltatásból való kizárása és a SIIJ megszüntetésére irányuló új tervezet közzététele kapcsán. (agerpres)

Illusztráció: Sang Hyun Cho képe a Pixabay -en.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »