Bukovszky László: szükséges, hogy megértsük a nemzeti kisebbségek céljait és igényeit

Bukovszky László: szükséges, hogy megértsük a nemzeti kisebbségek céljait és igényeit

A népszámlálás eredménye megerősítette, hogy Szlovákia egy soknemzetiségű ország, amelyben a többségi szlovák lakosság mellett további nemzeti kisebbségek élnek. Rendkívül fontos, hogy a nemzeti kisebbségek képesek legyenek megfogalmazni jogos igényeiket identitásuk fejlesztése és az asszimilációs tendenciák elleni küzdelem érdekében. Az állami és az önkormányzati hatóságok hatékony részvétele nélkül azonban ez nem fogja elérni a kívánt hatást. Kisebbségi kormánybiztosként továbbra is aktívan részt fogok venni hivatalommal e célok elérésében.

A ma közzétett adatok sokat elárulnak polgáraink etnikai származásáról, letükrözik a társadalmunkról alkotott képet. Az eredmények azt mutatják, hogy az etnikai hovatartozás erős szerepet játszott a nemzetiségre és az anyanyelvre vonatkozó kérdések esetében.

Hírdetés

Kétségtelen, hogy ez a polgár személyes döntésének eredménye, de ezek az adatok semmit sem árulnak el arról, hogy ezek a személyek hogyan viszonyulnak identitásukhoz a mindennapokban.

Szlovákia nem feledkezhet meg az értékes és változatos kulturális és nyelvi gazdagságáról. Ezért szükséges, hogy megértsük a nemzeti kisebbségek céljait és igényeit, és ezáltal segítsük Szlovákia gazdag identitásának megőrzését.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »