Bukott is meg nem is az olasz kormány, Draghi benyújtotta lemondását, de az államfő nem fogadta el

Bukott is meg nem is az olasz kormány, Draghi benyújtotta lemondását, de az államfő nem fogadta el

Kormányválság tört ki Olaszországban, miután egy fontos bizalmi szavazással egybekötött parlamenti döntésnél az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt kivonult az ülésről. A szavazás egy inflációellenes csomagról szólt,  a javaslat ugyan végül átment a törvényhozáson, ám Draghi az Öt Csillag nélkül nem tudja elképzelni a további kormányzást, ezért csütörtök este benyújtotta elmondását.

Csakhogy Sergio Mattarella államfő nem fogadta azt el, ehelyett azt javasolta neki, hogy a Szenátusban bizalmi szavazás keretében győződjön meg arról, hogy kormánya rendelkezik-e a szükséges többséggel.

Hírdetés

Draghi az elmúlt tíz évben már a hatodik kormányfő Olaszországban,  ahol gyakorlatilag egymást érik a kormányválságok. A pártok egyébként már javában készülnek a 2023-as parlamenti választásokra, ami miatt nagy a feszültség az olasz belpolitikában. Korábban elemzők azt is találgatták, hogy a bankszektorból jött, 74 éves Draghi válthatja Mattarellát az államfői poszton, aki legutóbb csak azért vállalta el a hivatalt, hogy megőrizze a helyet Draghinak, akinek kormányfőként biztosítania kellene a választási időszak kitöltését – nem beszélve az uniós újjáépítési alapból érkező 200 milliárd euró (!) felhasználásásról.

Körkép.sk, ANSA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »