Büdösfürdőn egészségügyi központot szeretnének kialakítani

Büdösfürdőn egészségügyi központot szeretnének kialakítani

Hargita Megye Tanácsának szándéka befejezni a büdösfürdői, tizenkét éve félkész állapotban levő mofetta épületét, és a létesítmény működtetésére is vannak elképzelései. Ehhez a magyarországi Mátraderecske község példáját kívánják felhasználni, ahol szintén van gyógygázfürdő és egészségügyi központ.

 Egészségügyi központot szeretnének kialakítani Büdösfürdőn

A mofetta épületét kellene először befejezni, ehhez támogatást kértek – Kép: Veres Nándor

Hármas együttműködési egyezményre van szükség Csíkszentimre és Mátraderecske község, valamint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház között – ez az alapja a büdösfürdői, még el nem készült mofetta és kezelőközpont fejlesztésének Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint.

Az új mofetta és kezelőközpont alapjául szolgáló épületet még 2009-ben húzták fel a korábban sűrűn látogatott és a legjobb hatásúnak tartott kis mofetta helyére, megszüntetve ezzel annak használati lehetőségét. A Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium és a megyei tanács által biztosított támogatás akkor csak a betonalap és a szerkezetkész faépület elkészítésére, valamint a nyílászárókra volt elég, a belső tér kialakítására, felszerelésére már nem. Így azóta használatlanul áll, állaga romlik.

2012-ben Csíkszentimrének adták át az épületet, amelynek befejezésére nem volt pénze a községnek, így hosszú távra bérbe adta egy vállalkozónak, azzal a céllal, hogy az elkészítse és működtesse a létesítményt. Mivel ez elmaradt, 2016-ban a község visszavette az ügykezelést, a szerződést felbontották. Tavaly a megyei önkormányzat Csíkszentimrével és a megyei kórházzal próbált együttműködési szerződést kötni a hasznosítás érdekében, de ennek a törvényes jogi kereteit nem sikerült megtalálni.

Hírdetés

Kép: Veres Nándor

Fejlesztés támogatással

„A büdösfürdői mofetták fejlesztése érdekében az Országos Beruházási Társasághoz (CNI) még tavaly augusztusban finanszírozási kérelmet nyújtottunk be a meglévő épület befejezésére. Ugyanakkor felmérés készült a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem segítségével, amelynek az eredményét tanulmányba foglaltuk, valamint a magyarországi Mátraderecskével közös pályázati partnerségnél is felhasználjuk, amellyel átvesszük a község jó példáit – számolt be érdeklődésünkre a fejleményekről Borboly.

Mint elmondta, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Büdösfürdőn működtethetne orvosi rendelőket heti 1-2 órában, de ott nem csak fizioterápiás helyiség, hanem akár egy egészségügyi központ is kialakítható, a szentegyházi központhoz hasonlóan. „Ez a térség lakóinak, az idelátogató vendégeknek fontos egészségügyi szolgáltatás lenne” – vázolta az elnök.

 Kovács Attila


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »