Budapest közepén csaptak le a gazdaságvédelmi nyomozók a csalókra

Budapest közepén csaptak le a gazdaságvédelmi nyomozók a csalókra

Egy budakalászi férfi kért rendőri segítséget még augusztus végén, miután rájött, ismeretlenek átverték és 17,7 millió forintot húztak le bankszámlájáról.

Hírdetés

A számlavezető pénzintézet ügyintézőjeként bemutatkozó hívó gyanús pénzmozgásra hívta fel a későbbi sértett figyelmét. A hihetőség kedvéért még az „Ön adathalászat áldozata lett” mondattal is ráerősített az ijedtségre, majd a probléma megoldásához kollégáját, az „IT szakembert” kapcsolta, aki az „Anydesk” alkalmazás letöltését javasolta. A sértett tette, amit mondtak, aztán már csak azzal szembesült, hogy a számlájáról öt részletben leolvadt majdnem 18 millió forint.

A rendőrség a kicsalt összeg jelentős részét vissza tudta szerezni, ennek érdekében hetekig tartó felderítői munka vette kezdetét. Minden lehetséges eszközzel igyekeztek visszafejteni a pénz útját.

Az első körben három, azóta letartóztatott, magyar férfihez jutottak el. Egyikük felvette az átutalt milliókat bűntársa bankkártyájával, majd átadták harmadik társuknak, aki tovább adta ukrán felsőbb kapcsolatainak – később mindenki megkapta a „jussát”.

A Pest vármegyei gazdaságvédelmi nyomozók október 3-án, kora délután a felsőbb kapcsolatok elfogását intézték a több sávos Fogarasi út kellős közepén. A zuglói forgalomban araszoló, fekete Mercedes piros lámpát kapott. Míg a 25 éves sofőr gyanútlanul várta a szabad jelzést, előtte és mögötte egy-egy jármű torlaszolta el útját. A kocsikból tagbaszakadt férfiak robbantak ki, nyitották a gépjármű ajtaját, „kisegítették”, majd az aszfaltra fektették. Csuklójára bilincs került, ahogyan a közelben fekete járművéből kiszálló, 38 éves társáéra is.

A vagyon-visszaszerzés érdekében lefoglalt autóikat átkutatva kötegekben álló bankjegyeket találtak 10,2 millió forint értékben, de vitték telefonjaikat, laptopjaikat és egyéb elektronikai eszközeiket is.

D. Viktort (25) és H. Yan-t (38) csalás, valamint pénzmosás bűntettével gyanúsították meg, azóta letartóztatásban vannak.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »