Brutálisan elszáll a gáz ára, a villanyáram ígért befagyasztására sincs még garancia

Brutálisan elszáll a gáz ára, a villanyáram ígért befagyasztására sincs még garancia

Szinte beismerő vallomást tett Richard Sulík gazdasági miniszter a TA3 csütörtök esti politikai műsorában, mikor beszámolt arról, hogy brutálisan elszáll majd a földgáz ára Szlovákiában (is). Az is most derült ki, hogy a hónapokkal ezelőtt bezengett villanyáramra vonatkozó árbefagyasztás sincs még papírra fektetve.

Sulík 34-59 százalékos lakossági gázárnövekedést prognosztizált, abban az esetben, ha az általa bemutatott megoldási javaslat megvalósul, illetve csak azok számára, akik vállalják a vele járó bizonytalanságokat. Hogy egyébként mennyi lesz a drágulás, amit ígérete szerint elkerülhetünk, arról nem beszélt.

Az Energiabeszállítók Szövetségének vezetője, Jana Ambrošovát idézve az Aktuality.sk azt írja, hogy a lakossági földgáz ára a jövő évtől 150 százalékkal nőhet meg. Mit jelent ez a gyakorlatban? Akik a földgázt fűtésre és vízmelegítésre is használják, országos átlagban 1171 eurót fizetnek a gázért évente. 150 százalékos drágulás annyit tesz, hogy ez az átlag 2900 euróra emelkedik. Annál a lakosságcsoportnál, amelynél csak főznek a gázzal, az átlagos költségek 65 euróról emelkednek 162 euróra jövőre.

Aki úgy érezte Richard Sulík SaS-es pártelnök és Igor Matovič OĽANO-s pénzügyminiszter utolsó közös sajtótájékoztatója után, hogy legalább a villanyáram árát sikerült befagyasztani, az téved. Sulík ugyanis a csütörtök esti tévés szereplésében elismerte, hogy még alá sem írták a szerződést. Bár azt állítja, hogy annak szövegezése 98 százalékban kész van. Arra a kérdésre, hogy ha mégsem sikerül megkötni a szerződést az energetikai cégekkel, azt válaszolta, hogy akkor ott van a nukleáris erőművekre kivetett adó lehetősége, ami az SaS-es minisztérium műhelyéből származik. (Érdemes figyelni, mert épp most lengetett be adóemelést az SaS… – a szerk.)

Hírdetés

Mivel gazdasági miniszterként a helyzet súlyosságának leplezésében érdekelt, érdemes abból kiindulni, hogy legideálisabb körülmények alapján kiszámolt verziót mutatta be a nyilvánosságnak. Erre utal az is, hogy Sulík csak 6,15 terawattórányi villanyáramra kért kedvezményes árat az áramszolgáltatóktól, ami Ambrošová szerint messze nem fedi le az összes kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartást.

A becslések szerint így azokra, akik nem férnek majd bele a befagyasztott árban részesítettek csoportjába, a rendes hatósági (szabályozott) ár fog vonatkozni, ami viszont elkerülhetetlenül részben vagy egészben kénytelen követni a piaci árakat, ahol nem 60 eurós, hanem 200 eurós megawattóránkénti árak uralkodnak – jelenleg, ez később bizony tovább nőhet.

Az is sokat elárul, hogy a gazdasági minisztérium retorikában is keresi a kiskapukat, hogy ígéretét ne kelljen úgy betartania, ahogy azt korábban hangoztatta. A legújabb narratíva szerint például “az egy dolog hogy befagyasztják az árakat, viszont az is cél, hogy ne pazarolják az áramot”. Ez arra utal, hogy vagy csak bizonyos fogyasztásig lesz érvényes a befagyasztott ár, vagy a kedvezményezettek köre lesz mennyiségi alapon meghatározva. A jelek szerint Szlovákia háztartásainak csak egy része érezheti majd magát viszonylagos biztonságban energiaárak szempontjából…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »