Brutális mennyiségű ukrán és román szemét jön a Tiszán, a Jobbik feljelentése után nyomoznak

Brutális mennyiségű ukrán és román szemét jön a Tiszán, a Jobbik feljelentése után nyomoznak

Újabb, jelentős környezetszennyezést okozott az ukrán és román hulladékgazdálkodás, legalábbis erre enged következtetni, hogy áradó Tiszán jelentős mennyiségű szemét érkezik az országba. Eközben a jobbikos képviselők közös feljelentése nyomán a rendőrség vizsgálja az ügyet, miután a Legfőbb Ügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda sem érezte magáénak a feladatot.

A képsorok döbbenetes mértékű szennyezést örökítettek meg, elsősorban műanyagpalackok, flakonok, dobozok kerültek a folyóba, és ezek több méter szélesen borítják be a partot.

Adorján Béla/Facebook

A 2004 óta rendszeresen megismétlődő szennyezés oka, a lakossági hulladékot a vízfolyások hullámterén rakják le, amelyet az árvizek magukkal ragadnak és hazánkba szállítanak. A probléma az Ukrajnában eredő Tiszán a legerőteljesebb, de Romániából is érkezik uszadék a Szamos folyón. A szennyezés intenzitását a szakemberek az adott szelvényen percenként áthaladó palackok számával határozzák meg, a csúcsértékek elérik a 300-500 palack/percet is, amiből könnyedén kiszámolható, hogy ilyenkor 24 óra alatt 720 ezer palack úszhat be a vizeken.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője pénteken közölte, hogy elkezdték a szemét begyűjtését, miután az elmúlt napok esőzései hatására áradás indult el a folyókon, ezzel együtt kommunálishulladék-szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára. A kameraképek és gátőrök szerint péntek reggel az ukrajnai Rahónál percenként 1-2, a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél percenként 30-40 kommunális hulladék érkezett, míg a Szamos folyón Csengernél már percenként 60-80 szemét jött. Mindez azt jelenti, hogy az OVF már most 292 m3 vegyes hulladékot távolított el a vízből.

A nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök délben harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Hírdetés

A Tisza vízszintje várhatóan elsőfokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként többméteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség – közölte a szóvivő.

Megszületett a feljelentés

Büntetőfeljelentést tett különösen nagy kárt okozó természetkárosítás, környezetszennyezés, és anyagi károkozás megalapozott gyanújával a tiszai hulladékügy kapcsán a Jobbik három politikusa: Adorján Béla Szabolcs megyei közgyűlési képviselő, valamint Gyüre Csaba és Nunkovics Tibor országgyűlési képviselők.

A büntetőfeljelentést a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészségnek nyújtották be, ahonnan azt továbbították a Nemzeti Nyomozó Irodának, amely megállapította, hogy a feljelentésük és a bizonyítékaik alapján a bűncselekmény „megtörténhetett”, de az NNI hozzátette, hogy „nincs hatásköre” a vonatkozó ügyben. Ezután a feljelentést az illetékes Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz irányították, akik jelenleg is nyomoznak az ügyben, legalábbis az ellenkezőjéről még nem tájékoztatták őket – árulta el lapunknak Adorján Béla.

Hozzátette: Ukrajna és Románia a Tiszán és a Szamoson – de a Krasznán keresztül is – döbbenetes mennyiségű hulladékot juttat hazánkba, továbbá, legalábbis Ukrajnában feltételezhető,

szándékosan a Tisza vizébe szórják a szemetet, majd leúsztatják azt az esőzések után. 

Arról számolt be, hogy február 5-én reggel már a – Tisza-tó melletti – kiskörei Tisza-híd lábához temérdek mennyiségű uszadékszemét érkezett. A megyei képviselő aggodalmát fejezte ki, hogy meddig bírják még el a hulladékgyűjtők azt a terhelést, amit az idehömpölygő szemétrengeteg okoz.

A fennálló helyzetről Adorján Béla felhívta rá a figyelmet, hogy ha továbbra is kiszolgáltatott marad a Tisza abból a szempontból, hogy mekkora a vízállása, akkor például Vásárosnaménynál 500 centiméteres vízmagasság felett elég nehéz, 600 centiméter felett pedig már csaknem lehetetlen lesz begyűjteni ezt a szemétmennyiséget, hiszen a mezőgazdasági területeket és az erdőket is iszonyatos károkkal sújtva fogja beborítani a szemét.

Civilek harcolnak a szennyezés ellen, a kár hatalmas

Azonban vannak, akik önszervező módon, civilekként próbálnak tenni valamit a hulladékmentes Tisza elérése érdekében: a PET Kupások társadalmi szervezetként működnek, ahogy Adorján fogalmaz, afféle „partizáncsoport” jelleggel gyűjtik össze a szemetet egészen Kisköréig, s időnként más, a profiljukba illeszkedő akciókat is szerveznek.

Kiemelte, hogy az ezidáig idesodródott hulladékáradat – az NNI számításait is figyelembe véve – tavalyig 

mintegy 2 milliárd forintot megközelítő kárt okozott, de ha hozzávesszük a természeti környezetet érintő mérhetetlen károsítást is, akkor a végösszeg felbecsülhetetlen 

– jegyezte meg.

Adorján elmondta, az ügyet nemzetközi vizekre terelnék és valós, érdemi nyomozást sürgetnek. Álláspontjuk szerint már nem elfogadható a magyar kormány által képviselt diplomáciai udvariaskodás, a folyamatos szennyezések miatt kemény fellépésre van szükség.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »