Börtönnel fenyegetik Ukrajnában azokat, akik beszámolnak az erőszakos sorozásokról

Börtönnel fenyegetik Ukrajnában azokat, akik beszámolnak az erőszakos sorozásokról

Akár nyolc év börtönre is ítélhetik Ukrajnában azt a személyt, aki beszámol és videófelvételt oszt meg a közösségi platformokon az országban zajló erőszakos sorozásokról – számolt be az ukrán hatóságoknak a Facebookon közzétett bejegyzésére hivatkozva több hírforrás, köztük a svéd nyadagbladet.se hírportál is.

A jelenlegi kijevi vezetés demokrácia értelmezéséről és annak a „Nyugat” általi láttatásáról az elmúlt két évben alighanem csak annak maradtak illúziói, aki kizárólag a fősodrú sajtó hivatalos közléseinek hírfogyasztója és egyébként is önvállalt buborékban él. Hiszen még a legnagyobb nyugati közösségi médiaplatformok is hemzsegnek azoktól a videóktól, amelyek megmutatják, milyen válogatatlan eszközökkel él a kijevi rezsim a tavaly decemberben hatályosított legújabb mozgósítási terveinek teljesítése érdekében.

Mindeközben nem nehéz értelmezni, hogy az erőszakos mozgósításról a közösségi médiában megosztott felvételek nem feltétlenül és nem elsődlegesen „orosz propaganda célokat” szolgálnak, bár tagadhatatlan, hogy azok oldalára is játszhatnak. Az elsődleges cél azonban egyértelműen az, hogy az érintettek, vagyis az erőszakos sorozások célszemélyei ezen a módon próbálják úgymond figyelmeztetni egymást, hogy mikor és milyen helyeket kellene elkerülni. Vagyis ennyit a kijevi rezsimnek és fenntartóinak az új technológiákhoz való viszonyulásáról. Talán még mindenki emlékezhet arra, hogy a véleményterror milyen gyűlölettel teli hulláma sodort végig a fősodrú sajtón, amikor nem is olyan régen Elon Musk bejelentette: nem engedélyezi, hogy műholdas internet szolgáltatást nyújtó Starlink hálózatát Kijev katonai célokra használja? Na de persze ez „más” eset.

Hírdetés

Ugyanakkor a kijevi rezsim kenyéradóinak elképzelései dacára az élet megtalálja, vagy legalábbis keresi a maga útját. Ezt mutatják – a valószínűleg a jéghegy csúcsát jelző – hivatalos ukrán statisztikák is, amelyek szerint az ukrán határokon napi átlagban 120-150 az országból a katonai szolgálat elől menekülő embert fognak el. A számok a keleti front „napi fogyasztását” tekintve alighanem jelentősen alulértékeltek.

Félretéve a közölt számok pontosságát, a nagyságrendek mindenképpen iszonyúak. S ezt talán azoknak is illenék látni, akik biztonságos irodáikban, bársonyszékben ülve készíttetik dörgedelmes beszédjeiket, s a valóságban még attól is halálra rémülnének, ha valaki jól pofán törölné őket.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »