Boros Bánk Levente: Ilyen mélyponton talán még a balliberális oldal nem is volt

„Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan” – értékelt Orbán Viktor a Fidesz-KDNP eredményváróján. Az eddigi – és a jelek szerint a következő – miniszterelnök köszönetet mondott a kampányukat segítő önkénteseknek, és külön köszöntötte a határon túli magyarokat, kiemelten a kárpátaljai magyarokat, akiknek azt üzente: ne féljenek, tartsanak ki, mert az anyaország velük van – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint vasárnap is megmutatkozott, hogy a nemzeti oldal erősen tud mozgósítani.

Hírdetés

A kormánypárti siker – negyedik kétharmad – titka a szakértő szerint az, hogy a kormánypártok jobban tudtak reagálni a kialakult háborús helyzetre, ami egy válsághelyzet és „az Orbán-kormány már bebizonyította az elmúlt 12 évben, hogy minden válsághelyzetet kiválóan tud kezelni. Akár a gazdasági helyzetet, amit megörökölt a Bajnai-kormánytól, akár a migrációs válságot, a Covid-válságot vagy adott esetben a háborús válságot” – fogalmazott. Majd emlékeztetett, hogy a 2010 előtti helyzetben Gyurcsány Ferenc a saját maga által gerjesztett válságot sem tudta kezelni. Boros Bánk Levente szerint ez a kontraszt biztosan hozzájárult a kormánypártoknak a támogatottságához.

Majd kiemelte, hogy nem is a Fidesz-KDNP közel 54 százaléka a listás eredményen a meglepő, hanem az ellenzék 35 százaléka. „Ilyen mélyponton talán még a balliberális oldal nem is volt.” Márki-Zay Péter mögött nem állt egy ellenzéki politikus sem, amikor vasárnap este felment a színpadra, hogy megtartsa a választási eredményt értékelő beszédét. Boros Bánk Levente szerint egészen drámai volt, ahogy az ellenzéki pártok kezelték a saját miniszterelnök-jelöltjüket és a saját támogatóikat.

2021. október 23-án még az ellenzéki pártok vezetői a kezüket fölemelve ünnepelték az akkor ellenzéki előválasztást megnyerő Márki-Zay Pétert, most pedig kihátráltak mögüle. Ez pedig azt mutatja, hogy ez az egység a későbbiek során nem tud együtt maradni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »