Bolgár visszakozás: az elnök "már nem tartja" Oroszország részének a Krímet

"Cáfolta" hétfőn Rumen Radev bolgár elnök sajtószolgálata, hogy az államfő elismerte volna a Krím félszigetet Oroszország részeként egy múlt heti televíziós választási vitában.

"Jogi szempontból a Krím Ukrajnához tartozik, a mi országunk pedig többször is Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása mellett szállt síkra. Ugyanakkor, ahogyan azt Rumen Radev elnök a választási vitában hangsúlyozta, a Krím jelenleg Oroszország ellenőrzése alatt áll, és több mint egyértelmű, hogy a problémát nem lehet erővel megoldani" – áll a közleményben.

A beszámoló szerint az elnök tart a feszültség lehetséges fokozódásától a térségben, azon belül Ukrajna keleti részén, és "megfelelő bizalomépítő intézkedésekre, valamint párbeszédre szólít fel, amely lehetővé teszi a konfrontáció szintjének csökkentését, és megteremti az előfeltételeket a konfliktus rendezéséhez".

Radev a múlt csütörtöki vitában úgy fogalmazott: Oroszország nem lehet Bulgária ellensége, és kiállt az Európai Unió (EU) és Moszkva közötti párbeszéd mellett. Hangsúlyozta: "A Krím és Ukrajna ügyében bevezetett szankciók az elmúlt néhány év során nem jártak érdemi eredménnyel, az EU Tanácsa ezért pragmatikus megközelítéseket keres". Az elnök vitapartnere kérdésére válaszul azt mondta: "Jelen pillanatban a Krím orosz (terület)".

Hírdetés

Az ukrán külügyminisztérium pénteken bekérette Bulgária kijevi nagykövetét, tiltakozásul Radev kijelentései miatt. Ez utóbbiakkal kapcsolatban az Egyesült Államok bulgáriai nagykövetsége "mély aggodalmának" adott hangot.

A bolgár központi választási bizottság hétfői közlése szerint az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját Radev nyerte, akit ezzel megválasztottak második hivatali idejére.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Bolgár elnök: a Krím Oroszország része, az EU-s szankciók hatástalanok – a kijevi hiszti borítékolható volt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »