Bohózatba illő per indulhat a szlovák autópálya-társaság és egy szlovák városka között

Bohózatba illő per indulhat a szlovák autópálya-társaság és egy szlovák városka között

A hányattatott sorsú R2-es gyorsforgalmi út történetének újabb tragikomikus epizódjához érkeztünk. A közeljövőben a nemzeti autópálya-társaság (NDS) perre mehet Bán (Bánovce nad Bebravou) város önkormányzatával egy semmiből semmibe vezető híd miatt. 

Az önkormányzat legnagyobb baja az, hogy nekik kellene átvállalni az NDS-től a híd üzemeltetését, úgy, hogy annak a városka számára nincs semmi gyakorlati haszna. Rudolfa Novotná, a város polgármesterasszonya a JoJ TV-nek úgy nyilatkozott, nem áll a város módjában üzemeltetés alá venni egy olyan hidat,

amely egyik mezei utat köti össze a másikkal.

Hírdetés

Az autópálya-társaság viszont azzal érvel, az NDS-nek nincs törvény adta joga arra, hogy tulajdonoljon vagy üzemeltessen egy ilyen infrastruktúrát. Mint mondják, a hidat nem jó dolgukban építették, törvényi kötelezettségük volt, hogy a mezei utak összeköttetését is biztosítsák.

Az érintett vonalon ráadásul nem is egy, hanem két hasonló híd épült, összesen mintegy 1,5 millió euróból. Az elkészült hidak azonban senkinek sem kellenek!

A város azért nem akarja átvenni a híd üzemeltetését, mert minden karbantartási munka költsége az ő nyakukba szakadna. Ezt a terhet az önkormányzat nem hajlandó a vállára venni, a hídhoz vezető mezei utakat nem is gondozzák. 

A báni önkormányzat nem az első, aki hasonló okok miatt összekülönbözött az NDS-szel. A néhány kilométerre délre található Alsóneszte (Dolné Naštice) önkormányzata sikeresen vívta meg a maga harcát, a bíróság elutasította az autópálya-társaság keresetét. Kimondták, egyetlen szerződésből és törvényből sem következik, hogy a településnek át kellene venni a híd karbantartását. Az NDS szerint azonban a báni helyzet más, mivel a város szerződésben vállalta a híd átvételét. Újabb bökkenő, hogy azt még az előző városvezetés írta alá, a mostani pedig minden felelősséget rájuk hárít. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »