Blanár érthetetlennek tartja, hogy a cseh kormány felfüggesztette a kormányközi egyeztetéseket

Blanár érthetetlennek tartja, hogy a cseh kormány felfüggesztette a kormányközi egyeztetéseket

Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter érthetetlennek tartja, hogy a cseh kormány felfüggesztette a cseh–szlovák kormányközi egyeztetéseket, s ezt a lépést az államfőválasztást megelőző kampányba történő beavatkozásnak tekinti. Martin Dubéci (PS) parlamenti képviselő viszont ezt elutasítja, a cseh kormány lépése szerinte egy általános diplomáciai jelzésnek számít, jelentette ki a közszolgálati televízió 5 perc múlva 12 című műsorában.

„Ez egy világos diplomáciai jelzés, s a cseh–szlovák kapcsolatok rosszabbodására utal. (…) Ez az úgynevezett szuverén külpolitika hatása” – állapította meg Dubéci. Egyúttal utalt arra, hogy több ország bírálja Szlovákia külpolitikáját. „Mérföldes léptekkel haladunk az elszigetelődés felé” – állította.

A külügyminiszter azt válaszolta, hogy négy égtáj felé irányuló külpolitikát folytatnak. Nem ért egyet az elszigetelődésről szóló állításokkal. Ezzel összefüggésben emlékeztetett rá, hogy a cseh kormány csak egy találkozót mondott le. „Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a V4 tevékenysége folytatódik“ – jegyezte meg.

Hírdetés

Dubéci kritizálta a szlovák kormány külpolitikai lépéseit. Helytelennek tartja például Blanárnak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott találkozóját. Blanár véleménye szerint viszont ez a diplomácia része. „Elmondtam neki, hogy az Ukrajna elleni háború sérti a nemzetközi jogokat és hangsúlyoztam a békés megoldás szükségességét” – jelentette ki, hozzátéve, hogy szó esett köztük Zelenszkij ukrán elnök béketervéről is, aminek a külügyminiszter szerint nincs esélye a sikerre.

Blanár egyúttal megerősítette, hogy Szlovákia nem kapott meghívást az Ukrajnáról Franciaországban rendezett telekonferenciára, amit érthetőnek tart. „Megértették, hogy nézeteink alapján mi nem fogunk ilyen háborús uszítást támogatni” – zárta mondanivalóját, vitapartnere azonban ezt az elszigetelődés jelének tartja.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »