Blanár: a béketárgyalásoknak az összes érintett fél részvételével kell zajlania

Blanár: a béketárgyalásoknak az összes érintett fél részvételével kell zajlania

Juraj Blanár a hétvégén Robert Fico kormányfő képviseletében részt vett a svájci Bürgenstock központban rendezett kétnapos, az ukrajnai konfliktus rendezésére irányuló békekonferencián. A Svájcban rendezett tanácskozás a külügyminiszter szerint jelentős lépés a konfliktus tartós megoldásához vezető úton, melyhez azonban mindkét fél bevonására szükség van.

A tárgyaláson közel 100 küldöttség vett részt a nemzetközi szervezetekkel együtt, ebből megközelítőleg 90 ország képviseltette magát államfői, kormányfői, illetve külügyminiszteri szinten. A zárónyilatkozatot közvetlenül a konferencián 80 ország támogatta, köztük Szlovákia is. A szlovák külügyminiszter kiemelte a magas szintű politikai képviseletet és egyúttal hangsúlyozta a béketárgyalások folytatásának szükségességét mindazon partnerek részvételével, akiknek a tárgyalóasztalnál a helyük.

Ezért nagyon fontosnak tartom és hiszem, hogy ez erős impulzust ad a béketárgyalások folytatására az összes partner részvételével, akiknek ott a helyük a tárgyalóasztalnál, nevezetesen a globális dél és elsősorban Oroszország részvételével“ – hangsúlyozta Blanár, hozzátéve, hogy Szlovákia Ukrajna szomszédjaként kész továbbra is konstruktív hozzáállást tanúsítani a béketörekvésekhez, nemzeti-állami érdekeinek szem előtt tartásával.

Hírdetés

Blanár elmondta, hogy az országok vezetői és a nemzetközi szervezetek képviselői Svájcban a globális nemzetközi békeplatform alapelveiről, az atomenergiai és élelmezésügyi biztonságról és az ukrajnai háború humanitárius vonatkozásairól tárgyaltak.

„Aktívan támogatjuk a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség ukrajnai feladatát. Teljes mértékben biztosítani kell az atomerőművek biztonságát a háborús konfliktusban is. Ez a kérdés jelentősen mértékben érinti Szlovákiát is“ – fejtette ki Blanár.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »