Birodalmi erőpróba: főtanácsnoki jogállamiság-magyarázat

Birodalmi erőpróba: főtanácsnoki jogállamiság-magyarázat

Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti: December 2-án ismerteti álláspontját az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló uniós rendelet jogszerűségéről Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok – közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága kedden.

How to Stop Brexit Is Matter of Opinion at EU's Highest Court

Hírdetés

Campos Sánchez-Bordona – bloombergquint.com

Magyarország és Lengyelország március közepén nyújtott be keresetet az Európai Unió Bíróságához az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott rendelettel összefüggésben.
   
A keresetettel kapcsolatban az uniós bíróság hétfőn és kedden tartott meghallgatásokat.
   
Az Európai Bizottság addig nem alkalmazza a feltételrendszert, amíg annak jogszerűségét az Európai Unió Bírósága meg nem állapítja.
   
Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács decemberben erősítette meg a júliusi EU-csúcstalálkozón elfogadott megállapodást az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról. A rendelethez záradékot csatoltak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.
   
A mechanizmus alkalmazása esetén első lépésként az Európai Bizottság javasolhatja a feltételrendszerhez kapcsolódó eljárás megindítását amennyiben megállapítja, hogy egy tagállam jogsértést követ el. Ezt követően a tagállamokat tömörítő Tanácsnak egy hónap, kivételes esetben három hónap áll rendelkezésére, hogy minősített többséggel szavazzon a javasolt intézkedésekről. A teljes döntési mechanizmus időtartama 7-9 hónap.
   
Az új jogszabály nem csak egyedi esetekben, hanem – a szöveg szerint – akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére. A jogszabály biztosítja, hogy az uniós támogatásokra jogosult vagy azoktól függő végső kedvezményezettek hozzájuthassanak a támogatásokhoz az eljárás ideje alatt vagy annak lezárását követően is. Az Európai Bizottság arra is jogosítványt kapott, hogy az adott tagállamnak járó támogatás soron következő részletének csökkentésével igazítsa ki a tagállamnak járó kifizetéseket.
   
Orbán Viktor kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a felételrendszer decemberi megerősítését követően tartott brüsszeli sajtótájékoztatójukon azt közölték, élni fognak azzal a jogukkal, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet az Európai Unió Bírósága elé vigyék annak megállapítására, hogy összefér-e az uniós joggal.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »