Biden fogadta a fehérorosz ellenzék vezetőjét

Joe Biden amerikai elnök szerdán fogadta Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt, és támogatásáról biztosította a demokrácia helyreállítását célzó törekvéseket és az emberi jogokat a volt szovjet tagköztársaságban.

"Megtiszteltetés volt számomra Cihanouszkajával találkozni a Fehér Házban. Az Egyesült Államok kiáll a fehérorosz nép mellett a demokrácia és az emberi jogok érdekében folytatott küzdelmében" – írta Twitter-oldalán az elnök.

Cihanouszkaja Telegram-oldalán közölte, hogy támogatást kért a demokratikus, erőszakmentes átmenethez Bidentől.

Hírdetés

"Politikusként örülök ennek a találkozónak. Biden elnök azt mondta, hogy a világban küzdelem zajlik az autokrácia és a demokrácia között. Fehéroroszország ennek a harcnak a frontvonalán áll. Kértem Bident, hogy segítsen nekünk országunkat az erőszakmentes demokratikus átmenet mintájává tenni" – fogalmazott az ellenzéki vezető.

Cihanouszkaja hangsúlyozta, hogy a fehérorosz belpolitikai válság megszüntetésének egyetlen módja a tisztességes választások megtartása nemzetközi ellenőrzés alatt. Leszögezte, hogy a fehérorosz válságot napirendre kell tűznie az ENSZ-nek és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) is, a visszaélések elkövetőit pedig nemzetközi törvényszékek előtt kell felelősségre vonni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »