Biden és Szíszi a zsidó túszokról és a humanitárius szállítmányokról egyeztetett

A Gázai övezetben élők segélyezéséről, valamint a Hamász kezében lévő túszok sorsáról is egyeztetett pénteken Joe Biden amerikai elnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden üdvözölte, hogy Egyiptom segítséget nyújtott a humanitárius szállítmányok eljuttatásához a Gázai övezetbe Izrael felől Karem Shalom átkelőn keresztül. Az amerikai elnök egyben szorgalmazta, hogy a Rafáh városát Egyiptommal összekötő határátkelőt újra megnyissák a segélyek előtt Egyiptom és Izrael számára egyaránt elfogadható feltételek mellett. Az amerikai fél ennek segítésére a következő héten tárgyalódelegációt küld Kairóba.

Joe Biden és Abdel-Fattáh esz-Szíszi megvitatta az új kezdeményezéseket is, amelyek a Hamász kezében lévő túszok szabadon engedését, valamint egy azonnali és fenntartható tűzszünetet céloznak – derül ki a Fehér Ház közleményéből.

Pénteken New York-ban az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amely határozottan elítéli a humanitárius szervezetek megbízásából dolgozók és az ENSZ munkatársai elleni támadásokat, valamint a nemzetközi joggal összehangban álló védelmet követel számukra.

Hírdetés

A Svájc kezdeményezésére előterjesztett javaslatot a Biztonsági Tanács 14 tagja szavazta meg, Oroszország tartózkodott.

Az amerikai kormány képviselője pénteken elutasította, hogy reagáljon az ENSZ Nemzetközi Bíróságának határozatára, amely Izraelt arra szólította fel, hogy azonnal állítsa le hadseregének műveletét Rafáhban, és nyissa meg a dél-gázai várost Egyiptommal összekötő határátkelőt a segélyszállítmányok előtt. James O’Brien, az amerikai külügyminisztérium európai és euroázsiai ügyekért felelős államtitkára újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy "mindenkinek rossz lenne", ha választ adna.

Amerikai tisztségiviselők még csütörtökön arról számoltak be, hogy biztonsági intézkedések mellett újraindult a Gázai övezetbe szánt humanitárius szállítmányok eljuttatása a tenger felől, az ideiglenes kikötői mólón keresztül.

Az amerikai hadsereg irányításával, nemzetközi együttműködésben hónapok alatt kialakított úszó móló működtetését alig egy nap után felfüggesztették, mert az első érkező kamionokat a helyiek megrohanták, a kialakult káoszban pedig – eddig tisztázatlan körülmények között – egy embert halálos lövés ért. Az ideiglenes létesítményhez az eredeti tervek szerint tengeri úton juttatják el a segélyeket, amelyeket a mólón kamionokra rakodnak át, és így juttatnak el a rászoruló gázai civilekhez.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »