Bevált az esztergomi világító bicikliút, további 11 helyen festenek fel hasonlót

Bevált az esztergomi világító bicikliút, további 11 helyen festenek fel hasonlót

Az egy éve üzemelő világító kerékpárút beválni látszik, az előremutató műszaki megoldást ezért érdemes másféle módon is, többfelé kipróbálni, így kísérleti jelleggel világító útburkolati jelek festése kezdődik meg a Magyar Közút kezelésében lévő hálózaton – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca szombati közleményében.

Schanda Tamás közölte,

november végéig öt megyében tizenegy helyszínen, jelentős idegenforgalmi célpontok környékén dolgoznak a kivitelezők a kerékpárutak mellett két közútszakaszon is.

A Duna-menti nemzetközi kerékpárút burkolatába tavaly ősszel kevertek világító szemcséket Esztergomban. A műszaki megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá vált az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata. A biciklisták sötétben vagy borús időben is könnyedén követhetik a nyomvonalat. A szakemberek próba jelleggel, kis tételben már itt is alkalmazták a világító záróvonal festéket. A technológia igazolta az előzetes várakozásokat, a fénnyel feltöltött szemcsék napnyugtától napkeltéig kifogástalanul jelzik a vonalvezetést – olvasható az ITM közleményében.

Hozzátették, a kísérleti projekt kiterjesztéseként így öt megyében, különböző földrajzi viszonyok tesztelik tovább az innovatív megoldást. November végéig nyolc kerékpárúton festenek fel világító burkolati jeleket

 • a Fertő-tó partján,
 • Tihanynál,
 • Hírdetés

 • Cegléd-Nagykőrös,
 • Tát-Nyergesújfalu,
 • Vác-Sződliget,
 • Zalaegerszeg-Zalalövő
 • és Zebegény-Nagymaros között.
 • Schanda Tamás szerint a világító kerékpárút az elmúlt egy évben jól bírta a környezeti terhelést, ezért bízhatnak abban, hogy a hasonló technológián alapuló burkolatjelek másutt is beválnak majd.

  A biciklisták után heteken belül az autósok is találkozhatnak világító záróvonalakkal. A 4-es főút vecsési szakaszán a kerékpársáv sárga jelét festik át fénnyel feltöltődő, átlátszó speciális festékkel. A 710-es főútnál pedig azt vizsgálják majd, hogy a festés milyen mértékben növeli a Balatonfűzfő-Papkeszi körforgalom éjszakai láthatóságát, közlekedésbiztonságát.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »