Betiltják a vasárnapi nyitva tartást?

Betiltják a vasárnapi nyitva tartást?

A parlament még ma eldöntheti, hogy vasárnap mehetünk-e a boltokba vásárolni, vagy pedig azok a korlátozások lépnek érvénybe, amelyek az ünnepnapokra vonatkoznak. A honatyák egy része pártolná a vasárnapi boltzárat, mások ellene vannak. Vajon hogy döntenek?

Ha átmegy a javaslat, akkor a hétvége második napján már csak erősen korlátozott lehetőségeink maradnak a vásárlásra.

A törvényjavaslatot az OĽaNO képviselőcsoportja nyújtotta be és keresztény körökhöz tartozó képviselők és függetlenek is támogatják.

Leginkább azzal érvelnek, hogy a vasárnapi munka miatt a családos nők nem tölthetik a vasárnapot gyermekeikkel. A bolti eladók 80 százalékát nők alkotják, és 21 százalékuk rendszeresen dolgozik vasárnaponként is. A nyitva tartás ellenzői azzal is érvelnek, hogy a vasárnap hozza a legkevesebb hasznot a boltokban.

Egy 2020-as Focus közvélemény-kutatás szerint, ami a Denník N megrendelésére készült, a megkérdezettek zöme egyetértett azzal, hogy vasárnap csak a benzinkutak és a gyógyszertárak legyenek nyitva.

Az INESS gazdasági társulás felmérése már mást mutatott, de ott a vasárnapi pluszpénzkeresési lehetőségre kérdeztek rá a boltokban. Csak a megkérdezettek 28 százaléka volt ellene.

A parlamentben nagyjából 70 olyan képviselő van, akik támogathatják a vasárnapi munkavégzés betiltását.

Hírdetés

Fontos lesz az is, hogy az OĽaNO és Smer szövetkezik-e a törvény megszavazása érdekében. Mindkét pártban akadnak jócskán, akik hajlanak a vasárnapi boltzár bevezetése irányába.

Akik egyértelműen ellene vannak, azok az SaS képviselői. Az emberek szabadságába való beavatkozásnak tartják, és úgy vélik, több ezer ember munkahelye kerülhet veszélybe.

Mi van a törvényben?

– jelenleg kötelezően csak az államünnepeken vannak zárva a boltok

– ha a törvény átmegy, akkor egy évben 44 vasárnap lesznek zárva a boltok

– nyitva maradnak a boltok három adventi vasárnapon és egy vasárnapon, ami az iskolakezdést előzi meg

– ezzel egyidejűleg megszűnik a kötelező boltzár egyes ünnepnapokon – május 1-jén és 8-án, augusztus 29-én, szeptember 1-jén

– csak azok a boltok lesznek nyitva, ahol maga a tulajdonos/ügyintéző árusít, ahogy az jelenleg is történik államünnepeken. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »