Beszélgetés Pobránszki Zsolt vállalkozóval – Elvisszük egy ,,találkára,,

Beszélgetés Pobránszki Zsolt vállalkozóval – Elvisszük egy ,,találkára,,

Vendéglátásban dolgozni sok kihívást, és még több türelmet jelent. Nem könnyű mindig jelen lenni, talpon maradni és a legfinomabb ételeket feltálalni a kedves vendégnek. Sok kreativitás szükségeltetik egy étterem üzemeltetéséhez, de a megbízhatóság és jó kommunikációs képesség mindig meghozza gyümölcsét. Ilyen a Makkosjánosiban található Találka étterem. Tulajdonosával, Pobránszki Zsolttal beszélgettünk sikerekről, nehézségekről, tervekről.

– Tizennégy évig dolgoztam pincérként és részben adminisztrátorként, elsőként a beregszászi Sörkert étteremben, majd 2005-től itt, a Találka étteremben. Közben úgy éreztem, hogy a sokévi tanulás után, amit Bíró Tibornak, a Helikon Hotel tulajdonosának köszönhetek, én is tudnék vezetni egy vendéglátói vállalkozást. Ennek eredményeként 2015-ben átvettem az étterem irányítását. Szeretek sütni-főzni, leginkább a magyaros ízeket kedvelem, így felhozatalunkban a magyar konyha remekei mellett döntöttem.

– Nem volt egyszerű feladat, ezt el kell ismernem. Azonban sok segítséget is kaptam. Nagyfokú támogatást nyújtottak a barátaim, volt, aki a külföldön szerzett tapasztalataival segített, és sokat számított az évek alatt összegyűjtött tudásanyagom a vendéglátás fortélyairól. Emellett megtalálni a hozzáértő és fejlődni kívánó munkaerőt, megkeresni az üzleti partnereket, ide csábítani a helyi és messzebbről érkező vendégeket sem könnyű. Ezért is vagyok büszke arra, amit az eltelt évek alatt elértünk.

– Mindig is úgy gondoltam, hogy ha az ember belevág valamibe, azt alaposan ismernie kell. Így nekem is tanulnom, fejlődnöm kellett. Beiratkoztam a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, vendéglátás szakra, hogy elsajátíthassam a szakma alapjait. Ezt követően a falusi turizmus terén is sikerült jártasságot szereznem. Emellett az üzleti életben is ki kell ismernem magam, ha egy éttermet irányítok, így felvételiztem a Munkácsra (Мукачівський кооперативний фінансово-комерційний технікум), ahol áruismeret szakon végeztem. Úgy gondolom, hogy a sokévi tapasztalatszerzés, tanulás meghozta gyümölcsét, hiszen ma egy jól működő vállalkozást vezethetek.

– Étlapunkon kezdetben csak és kizárólag magyaros ételek voltak. Ilyen a bogrács –, illetve babgulyás, halászlé, főételnek pedig a lacipecsenye, cigánypecsenye, vörösboros borjúpörkölt, a brassói aprópecsenye stb. Később aztán bővítettem a kínálatot kárpátaljai hagyományos ételekkel, mint pl. bános (tokány). Bővültünk még csülöktállal is, amit szintén sokan kérnek, valamint többféle bőséges és változatos közös tálakkal várjuk vendégeinket. Emellett lehetőség van nálunk különféle rendezvények megtartására is, ilyenek a születésnapok, bankettek, esküvők. Ezek megrendezésére rendelkezésre áll egy 50-60, egy 25-30 és egy 160-180 ülőhelyes, plusz tánctérrel rendelkező helyiség.

Hírdetés

– Mitől sikeres egy vállalkozás?! Szerintem ez az ott dolgozó emberek pozitív hozzáállásától függ. Ez mérhető a sokak ízlését kielégítő menü összeállításától a tökéletes felszolgálásig minden apró részletben. Ha az ember szívvel-lélekkel végzi munkáját, akkor ezt a vendég is értékeli, és jó kedvvel tér be hozzánk. Fontos, hogy minden megrendelőhöz egyéni hozzáállást tudjunk biztosítani. Mivel nem mindenki engedheti meg magának a legdrágább dolgokat, így alkalmazkodunk kell vendégeink igényéhez. Úgy gondolom, ez maradéktalanul sikerült is.

– Mint minden vállalkozás, a vendéglátás is állandó fejlesztéseket kíván. Igyekszünk állandóan külsőleg és belsőleg is változtatni, szépíteni. Bővítjük kínálatunkat, alkalomadtán ukrán ételekkel, néha európaiakkal tesszük változatossá a kínálatot. A szívem csücske azonban a magyar konyha, mint említettem is, ettől nem szeretnék eltávolodni.

– Sajnos az immár egy éve tartó nehéz időszak miatt nem könnyű létesülni. A teljes bezárás idejére igyekszünk elvitelre, kiszállítással dolgozni. Hála Istennek, vannak rendszeres visszajáró, meleg és hideg ételeket rendelő vendégeink. Így a nehéz időkben is tudok munkát és fizetést biztosítani a munkatársaknak. Számomra fontos az ő kitartásuk és megértésük ezekben a nehéz időkben is.

– Számomra ez a vállalkozás az életemet jelenti. Immáron huszonegy éve dolgozom a vendéglátóiparban, nem is tudnám elképzelni, hogy mással foglalkozzam. Ebben látom a saját és a családom jövőjét, megélhetését. Látni a vendég elégedett tekintetét egy ízletes étel elfogyasztása után, büszkeséget jelent minden vendéglátós számára.

–  Sokat tervezgetünk, mindig valami újba fogunk bele. Most épp külső és belső felújításokat szeretnénk eszközölni, valamint újdonságokkal meglepni a vendégeinket. Szeretnénk lépést tartani a felgyorsult világgal, így különböző technikai eszközöket szereznénk be, amelyekkel még egyszerűbb lehet az étel elkészítése. Emellett pedig szeretnénk megőrizni a hagyományos ízeinket is, mert ettől egyedi a mi éttermünk.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »