Beszélgetés Bíró Tibor vállalkozóval – A sikerhez nem vezet kikövezett út

Beszélgetés Bíró Tibor vállalkozóval – A sikerhez nem vezet kikövezett út

Álmodni mindenki képes, de nem mindenki tudja meg is valósítani azt. Sokszor félünk belevágni valami újba, mert tartunk a bukástól, attól, hogy az elért céljaink egyszer csak semmivé válnak. Hazánkban sokan jól ismerik ezt, hisz itt létesülnünk nem egyszerű. Azonban, ha elég kitartóak vagyunk, Isten gondot visel rólunk, s a fáradozásaink megtérülnek.

A Makkosjánosiban élő Bíró Tibor bizony nem adta fel saját vállalkozásáról szőtt álmait. Családja támogatása még a nehéz időkben is arra sarkallta, hogy folytassa útját. Az eltelt éveknek pedig meg is lett az eredménye.

A beregszászi Sörkert hotel és étterem, valamint a jánosi Helikon Hotel finom ételekkel és kényelmes szállással várja a megfáradt utazókat. Ma Bíró Tiborral beszélgetünk.

– Még a ’90-es években többedmagunkkal létre akartunk hozni egy mini húsüzemet itt, szűkebb közösségünkben. Boldog voltam, mikor kineveztek igazgatóvá, azonban hamar rá kellett jönnöm, hogy ahol sok a gazda, nehéz fenntartani a vállalkozást. A mondás is úgy tartja, hogy sok bába közt elvész a gyerek. Így kiváltam a társulásból, és immár húsz éve magánvállalkozó lettem. Merészet álmodva Beregszászban bérbe vettem egy helyiséget, ahol megnyitottuk feleségemmel a Sörkert éttermet. Kezdetben mint kávézó, söröző működött egy kisebb étteremmel. Felismertük azt, hogy a városban igény van szállodára is, így kényelmes szobákkal bővítettük az épületet, hogy minél több vendég befogadására legyen alkalmas. Büszke vagyok arra, amit a családommal és munkatársaimmal közösen el tudtunk érni.

– Mindig szerettem volna Jánosiban is elindítani egy vendéglátóipari egységet. 2004-ben sikerült is bérbe vennünk a leépült Találka éttermet. Tíz évig volt a helyiség az irányításunk alatt. Az eltelt években teljesen felújítottuk, bővítettük és szépítettük a helyet, mert ígéretet   kaptunk arra, hogy megvásárolhatjuk. Ez sajnos nem történt meg. Kínálatunkban megjelenítettük mindazt, ami térségünket meghatározza. Tudni kell, hogy mindig szeretek nagyokat álmodni, és meg is valósítani azt. A Találka étteremtől nem messze volt egy gyönyörű épület, amelyben a szovjet érában a TSZ iroda kapott helyett. A kétezres évekre azonban elég romos állapotba került a helyiség. Családommal úgy döntöttünk, hogy megpályázzuk és megvásároljuk az épületet, hogy szállodát alakíthassunk ki benne. Ez lett a Helikon Hotel. 2007-ben beindítottunk tizenkilenc szállodai szobát, amely ötven fő befogadására volt alkalmas. Azonban nem volt éttermi részünk, így a vendégek a Találka étterembe jártak étkezni. A visszajelzésekből levontuk azt a következtetést, hogy ez nem kényelmes, nem komfortos, így arra a döntésre jutottunk, hogy bővítenünk kell a hotelünket. Ehhez költségvetést készítettünk, majd jött a 2014-es év, amikor is kirobbant Kelet-Ukrajnában a háború, a turisták elmaradoztak.

Befektettünk az építkezésbe, amely akkor félkész állapotban volt, a lemondott foglalások miatt azonban nem volt bevételünk. Nem volt miből finanszírozni a szálloda bővítését. Tudtuk, hogyha itt megállunk, tovább már nem tudunk működni. Ezért lassan, baráti és más segítséggel befejeztük az építkezést, és 2014-ben megrendezhettük az első esküvőt a Helikon hotel-étteremben. A mai napra hatvanhárom szállodai szobával rendelkezünk, az étterem több mint háromszáz ülő vendég befogadására, vagy több mint hatszáz fős állófogadásra alkalmas, emellett egy szaunánk és sószobánk is van. Úgy gondolom, az Úr figyelt ránk akkor, és most is.

Hírdetés

– Az embernek meg kell tanulnia elesni, és meg kell tanulnia fel is állni. Ha erre képesek vagyunk, akkor nagy dolgokat érhetünk el. Tudtuk, hogy ha megtorpanunk, azt, amit addig felépítettünk, elveszíthetjük. Nagyon nehéz időszak volt ez számunkra, de a család, a barátok és jó szakemberek segítségével képesek voltunk talpra állni. Büszke vagyok magunkra, hogy nem hagytuk elveszni az álmainkat.

– Mindkét éttermünkben hasonló menü várja a vendégeket. A magyar, az európai és az ukrán konyha remekei közül választhatnak a megfáradt utazók. A hagyományos bográcsgulyástól kezdve a pelmenyin át a borjúpörköltig minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere. Fő profilunk, hogy szállóvendégeinket teljes mértékben el tudjuk látni. Pihenésképp szaunázhatnak, billiárdozhatnak, asztaliteniszezhetnek, vagy a gyerekek a játszótéren játszhatnak. Emellett különböző rendezvények megtartására is van lehetőség nálunk, ilyen az esküvő, születésnap, keresztelő, bankett, vagy épp konferenciák.

– Sosem gondoltam a sikerre és pénzre, mindig arra törekedtem, hogy a kitűzött, reális célokat el tudjuk érni. Családi vállalkozásként tesszük a mindennapi dolgunkat azért, hogy az utánunk következők is itthon tudjanak boldogulni. Nagy felelősséggel jár egy vállalkozás működtetése, ugyanakkor maradandó pillanatokat is ad az ember életébe.

– Mikor elindítottuk az első éttermünket, fő célunk az volt, hogy gyermekeinknek egy biztos jövőt teremtsünk. Két lányunk van, Diana és Dorottya, akik talpraesettek az élet minden területén, így az üzleti életben is. Ugyanúgy férjeik is, Simon és Viktor, akikkel könnyedén veszik az akadályokat, amire én nagyon büszke vagyok. Van még négy gyönyörű unokánk is, így a vasárnapi asztalt tízen ülhetjük körül. Úgy gondolom, ez minden, amire egy ember vágyhat.

– A turizmus nagyon érzékeny bármilyen változásra. A külföldi vendégek nem jönnek, a belföldi turisták pedig leszegényedtek, ennek hatására megcsappant a bevételünk. Mint említettem, sok nehézséget megéltünk az eltelt húsz év alatt, de olyan helyzet, mint ami jelenleg van, még nem volt. Be kellett zárnunk, csak elvitelre dolgozhattuk, a munkatársaink egy részét el kellett bocsátani, ezek olyan történések, amelyekre nem voltunk felkészülve. Reménykedünk abban, hogy mielőbb véget ér ez az időszak is, és újra teljes erővel dolgozhatunk.

– Ember tervez, Isten végez – szokták mondani. Nagy terveim voltak, de egyelőre meghiúsultak. Amit azonban mindenképp szeretnék megvalósítani, az egy nagyobb méretű rendezvényterem megépítése a hotel mellett. Ugyanis a sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a hajnalig tartó esküvők, mulatságok sokszor zavarják a szállóvendégeinket. Így zavartalanul pihenhetnének a vendégek, míg mások mulatnak.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »