Beszédes felmérés érkezett: az amerikaiak fele robbanómotorosra cserélné vissza elektromos autóját

Beszédes felmérés érkezett: az amerikaiak fele robbanómotorosra cserélné vissza elektromos autóját

Megjelent a McKinsey friss autóipari felmérése, ami a globális fogyasztói magatartásba ad betekintést. Jellemzően a fő hangsúlyt az elektromos autózásra helyezték, ahol kifejezetten ellentmondásos adatok születtek.

A felmérés szerint globális szintén 14-ről 18 százalékra nőtt azok aránya, akik következő autóvásárlásukkor teljesen elektromos gépkocsit vennének.  A plug-in hibrid vételét fontolgatók aránya még mindig magasabb (20 százalék).

Ám még mindig azok vannak a legtöbben (21 százaléknyian), akik ragaszkodnak a hagyományos robbanómotoros autókhoz. Igaz, 2021 óta arányuk 24 százalékról csökkent a mostani 21 százalékra.

Nincs változás az embereket elektromos autóktól elriasztó érvek tekintetében sem. Az elektromos autókat elutasítók körében 45 százalék azok aránya, akik túl drágának tartják az ilyen gépkocsikat. A második helyen a töltéssel kapcsolatos körülményesség és aggályok szerepelnek (33 százalékuk erre hivatkozva tartózkodik az elektromos autót vásárlásától), és 29 százaléknyian vannak, akik problémát látnak a viszonylag korlátozottabb hatótávban a hagyományos motorral felszerelt autókkal összevetve.

Hírdetés

Érdekes adat, hogy az átlagnál kétszer akkora az érdeklődés az elektromos autók iránt azok körében, akik megengedhetik maguknak a luxus- vagy prémiumkategóriás járműveket.

A felmérés rámutatott a kínai autógyárak térnyerésére is. Az európai átlagos elektromosautó-vásárlók (értsd: elektromos autót jövőben venni szándékozó vagy ilyen autót már használó vásárlók) 27 százaléka hajlandó fontolóra venni egy kínai elektromos jármű megvételét. 

A felmérés legérdekesebb adata, hogy az elektromos autókat használók 29 százaléka elégedetlen a zérókibocsátású járművével és inkább visszacserélné belsőégésű motoros verzióra. Az Egyesült Államokban és Ausztráliában a elektromos autózásból kiábrándultak aránya a legmagasabb (49  illetve 46 százalék).

Az európai piacok közül Németországban a legmagasabb a robbanómotorhoz visszatérni akaró fogyasztók aránya (24 százalék), majd Norvégia (18 százalék), Franciaország (18), Olaszország (15 százalék) következik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »