Berlin nem szállít repülőgépeket Ukrajnába

Berlin nem szállít repülőgépeket Ukrajnába

A német szövetségi kormány elutasítja az orosz invázió ellen küzdő ukrán hadsereg képességeinek megerősítését harci repülőgépekkel − tette világossá Olaf Scholz német kancellár szerdán.

A kancellár Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel tartott berlini tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy támogatja-e a lengyel javaslatot, miszerint a lengyel légierő MiG–29-es típusú vadászgépeit át kellene adni az ukrán légierőnek a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton, azt mondta, hogy a Németország által Ukrajnának nyújtott támogatás elemei közé „egész biztosan nem tartoznak harci repülőgépek”.

Hírdetés

Wallace a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában elmondta: Nagy-Britannia eddig 3615 könnyű páncéltörő fegyvert szállított Ukrajnába, és hamarosan kis mennyiségű Javelin páncéltörő rakétát is átad az ukrán haderőnek.

A brit védelmi miniszter szerint London megvizsgálja STARStreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszerek szállításának lehetőségét is. Wallace hangsúlyozta: ezek az eszközök beleillenek a védelmi célú fegyverrendszerek kategóriájába, és a brit kormány e szállítmányokat úgy méretezi, hogy ne jelentsenek stratégiai léptékű eszkalációt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »