Benkő Tibor: Lezárult az afganisztáni mentőakció

Benkő Tibor: Lezárult az afganisztáni mentőakció

Csütörtök reggel tartott rendkívüli sajtótájékoztatót az afganisztáni kimenekítéssel kapcsolatban Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka.

Benkő Tibor az eseményen hivatalosan is megerősítette, hogy lezárult a magyar mentőakció, amiről eddig a katonák biztonsága érdekében nem adhattak tájékoztatást a sajtónak. A Honvédség feladata az volt az elmúlt években Afganisztánban, hogy egy élhető országot teremtsenek a tartományok újjáépítésében való segítségnyújtással, azonban az amerikai kivonulással a magyaroknak is el kellett hagyniuk az országot. 

Az akció célja az volt, hogy magyar állampolgár ne maradjon az országban és azokat az afgánokat is menekítsük ki, akik korábban segítették a magyar missziót. Végül 540 fő lett kimenekítve, akik között vannak magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárok is. Az afgánok esetében 57 családról és 180 gyermekről van szó. Ezeket az embereket a szomszédos Üzbegisztánba menekítették, akikkel sikerült erről megállapodást kötni, amelynek azonban feltétele volt, hogy minél hamarabb Magyarországra távozzanak az Afganisztánból kimenekített emberek.

Hírdetés

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy saját képességeinkre támaszkodtunk az akció során, így azokra a csapatszállító gépekre, amelyeket véleménye szerint sokszor igaztalanul neveztek a sajtóban kormánygépnek. 

Végezetül megköszönte a külügynek és a belügynek az együttműködést, valamint a magyar katonáknak, akikre mint elmondta: bármikor, bármilyen körülmények között lehet számítani.

Ruszin-Szendi Romulusz az akció részleteiről beszélt, eszerint létrejött egy különleges műveleti osztag, akik Üzbegisztánban létesítettek egy bázist, mivel kezdetben a leszállást követően csak 30 percet maradhattak Kabulban, utána azonnal vissza kellett térniük Üzbegisztánba. Kabulban ráadásul folyamatosan alkalmazkodni kellett az eljárásrendhez, amit nem a magyarok alakítottak ki és az infrastruktúra sem működött lényegében a repülőtéren. 

A Honvédség Parancsnoka elmondta még, hogy nagyban segítette az akciót, hogy évtizedek óta hiteles tagjai vagyunk nemzetközi katonai együttműködéseknek, illetve az elmúlt időszakban lezajló haderőfejlesztések is elengedhetetlenek voltak a sikerhez.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »