Bemutatjuk az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye új állandó diakónusait

Bemutatjuk az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye új állandó diakónusait

A Szent István-bazilikában június 17-én délelőtt a szentmise keretében megtartott pap- és diakónusszentelés alkalmával Erdő Péter bíboros, prímás Faragó András diakónust pappá, Alpek Gergely, Piukovics Dániel, Riesz Benedek, Schmotzer Kristóf akolitust diakónussá, valamint Bertalan Árpád, Győző Tamás, Kocsis Vilmos Zoltán, Kuti Imre és Lazányi Ferenc akolitust állandó diakónussá szentelte.

Bertalan Árpád

Segesváron született, jelenleg Budapesten él gyógypedagógus-tanító feleségével és három gyermekével. Pünkösdkor volt a huszadik házassági évfordulójuk, a Városmajori Jézus Szíve plébánián szolgálnak.

Azt gondolják, hogy házasságuk erőforrása a kánai csoda átéléséből fakad: ha elfogy a bor, Isten ideje következik.

Ferenc pápával és Kis Szent Terézzel együtt vallja, hogy az „Egyháznak szeretettől izzó szíve van”. Diakónusként ezt szeretné megélni, miközben másokhoz viszi Isten közelségét, alázatban és örvendezéssel.

Győző Tamás

Esztergomban született hívő családban. A ferences gimnáziumban érettségizett, majd a pilismaróti, dömösi plébánia hitoktatója lett. A hitoktatás mellett egyre jobban megismerte a plébániai közösségek életét, azokban egyre tevékenyebben részt vett.

Jelenleg Esztergomban dolgozik hittan-magyar szakos tanárként. Felesége szintén tanár, huszonkét éve házasok, négy fiukkal Dömösön élnek.

Diakónusként a hitoktatás folytatása mellett plébániája életét kívánja segíteni a rábízott feladatok teljesítésével. Ahogy korábbi plébánosa fogalmazta: Hídként legyen jelen a hívek, a fiatalok között.

Kocsis Vilmos Zoltánt

A Budapest-Újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébániatemplomban keresztelték, majd a beavató szentségekben is itt részesült és itt kötött házasságot 36 éve feleségével, Mariannával. Négy felnőtt gyermekük van.

Hírdetés

Vilmos jelenleg is a Szent Margit plébániaközösséget szolgálja: felnőttek szentségi felkészítőjeként, katekumenként, hittan közösségek vezetőjeként, szervezőjeként.

Ministrálni Bölcsvölgyi Zoltán atya hívta, aki hittanóráin a tevékeny önképzésre is sarkallta. Később Várnai Péter atya hívta lelkipásztori kisegítőnek, áldoztatónak. Jelenlegi feladatait Monostori László atya adta, és ő sarkallta arra, hogy hallja meg a hívást a szentségi elköteleződésre az egyház szolgálatában.

Diakónusként, felszentelt szolgaként plébániai papsága segítőjeként a kateketikát, jegyesoktatást és közösségszervezést tartja legfőbb feladatának.

Kuti Imre

Budapesten született, Nagykovácsiban él tanítónő feleségével, három nagykorú fiával és kiskorú lányával. A Nagykovácsi Nagyboldogasszony Plébánián és a Nagykovácsi Helyi Regnum Marianum közösség munkájában vesz aktívan részt.

Másik nagy elkötelezettsége, ahonnan hitének elevenségét nyeri és mindennapi munkája köti ide – a Ferences Rendtartomány. A Pasaréti Ferences kolostor szakácsaként gondoskodik a testvérek mindennapi betevőjéről immár 30 éve.

Isten eleven és átható szeretetét kívánja közvetíteni szolgálatával a fiataloknak, házasoknak, időseknek egyaránt.

Lazányi Ferenc

1974-ben Kispesten született, azóta ott él feleségével és két gyermekével. Májusban ünnepelték a huszonharmadik házassági évfordulójukat. Teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte. Gyermekkora óta a Wekerletelepi Szent József Plébánia közösségének a tagja, diszpozíciója is ide szól. A Pest Vármegyei Kormányhivatalban dolgozik, mint a főispán közvetlen munkatársa.

Hivatása, hogy Jézus örömhírét, szeretetét önzetlenül közvetítse minden embernek.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »