Tartalmas ünnepséggel emlékeztek Komáromban gróf Széchenyi István születésének évfordulójára

Tartalmas ünnepséggel emlékeztek Komáromban gróf Széchenyi István születésének évfordulójára

Nyitókép: Körkép.sk

2024. szeptember 19-én nagyon szép emlékünnepet tartott a Széchenyi István Polgári Társulás a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István születésének 233. évfordulója alkalmából. A magyarság egyik legkiemelkedőbb egyénisége 1791. szeptember 21. született Bécsben.

Gróf Széchenyi István rendkívül termékeny, sokoldalú, eredményes és hatásos nemzetépítő tevékenysége révén Komáromhoz is kötődött, ennek kapcsán született meg 31 évvel ezelőtt az elhatározás, hogy a modern Magyarország egyik megteremtője városunkban is emléktáblát kapjon.

Tarics Péter, a Széchenyi István Polgári Társulás elnökének kezdeményezésére a szándékot tett követte, melynek eredményeként 1993. szeptember 21-én Széchenyi – emléktáblát avattak Komáromban, a Zichy-palota falán – melyet azóta is minden évben rendszeresen megkoszorúznak.

Az ünnepségen Tarics Péter, a Széchenyi István Polgári Társulás elnöke mondott emlékbeszédet, aki hangsúlyozta a legnagyobb magyar, Széchenyi István szellemiségét, életművét példaként állítva a magyar fiatalok elé. Hiszen sok tekintetben ma is szellemi szabadságharcunkat folytatjuk a Kárpát-medencében és Európában, és sok tekintetben ma is Széchenyiként kell kiállnunk és tevékenykedünk a politika és a közélet színpadán.

Tarics Péter hangsúlyozta a nemzeti érdekben történő összefogást, békés útkeresést. A Széchenyi-dombormű, amelyet Vetró András erdélyi magyar szobrászművész készített, nem a divatnak hódolt akkor sem, ma sem, nem is a rossz értelemben vett Széchenyi-kultusz egyik eleme, hanem komoly üzenetet hordoz magában. Azt a mondanivalót, hogy ha Széchenyi szellemében haladunk, hagyatékára építünk, a békés utat választjuk, gazdag és erős nemzet, illetve nemzeti közösség leszünk.

A társulás elnöke összekötötte mondanivalóját a jelenlegi súlyos árvízhelyzettel, amikor az ünnepséget követő napra vártuk a Duna tetőzését Komáromnál. A társulás elnöke példaként említette a reformkor nagyjait, akik az 1838-as nagy pesti árvíz idején hősként mentették az embereket. A főurak elöljártak a jó példával, akik közül persze Wesselényi Miklós nevét kell először megemlíteni, de a küzdelemből kivette részét Széchenyi István is, akit az előbbi személyiséghez testi-lelki jó barátság fűzött és együtt tervezgették Magyarország jövőjét.

Hírdetés

Gróf Széchenyi István saját vagyonának jelentős részét is az ország javára fordította; gyakorlati alkotásai közé tartozik többek között a Magyar Tudományos Akadémia alapjának letétele, a Lánchíd részvénytársaság megalkotása, s ezek megteremtéséhez saját anyagi forrásaival is hozzájárult. Nevéhez fűződik a hajózás, a hajógyártás megteremtése, ami által a Dunához is kapcsolhatjuk a nevét.

Tarics Péter ünnepi megemlékezésében kiemelte: Az emlékmű nemcsak Széchenyi előtt tiszteleg, hanem szellemi örökségének lényegi elemei előtt is, miszerint például: egy nemzet akkor válik naggyá és elpusztíthatatlanná, ha tudásában, maradandó alkotásaiban és gazdasági szilárdságában mutatkozik meg ereje.”

A Széchenyi István Polgári Társulás által szervezett koszorúzási ünnepségen részt vett Keszegh Béla Komárom város polgármestere is, valamint több társadalmi és civil szervezet képviselője.

Az ünnepi emlékbeszédet követően Komárom város képviselői, a Csemadok helyi szervezete, a Gimnázium Öregdiákjai, valamint Széchenyi István Polgári Társulás képviselői Széchenyi István domborműves emléktáblájánál elhelyezték a kegyelet koszorúit.

Az ünnepség végén a jelenlévő közösség elénekelte nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

 

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »