Befellegzett a korrupció- és szervezett bûnözés elleni harcnak Romániában?

Az Alkotmánybíróság (CCR) alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amelynek értelmében a DNA és DIICOT-ügyészeknek csak 7 év kötelező régiségük legyen a korábban feltételül szabott 10 év helyett. A CCR azzal érvelt, hogy egy DNA- vagy DIICOT-ügyésznek nem lehet kevesebb régisége a kinevezésekor, mint a Legfőbb Semmítő- és Ítélőszék melletti ügyészségek ügyészeinek.

Jelenleg ahhoz, hogy egy ügyész a DNA-hoz kerülhessen, 10 év régisége kell legyen, amelybe beleszámít a 2 éves képzés is a Nemzeti Magisztratúra Intézetnél (Institutul Naţional al Magistraturii). Ám a mai CCR-döntés ahhoz vezet, hogy a 10 éves régiség a képzési időtartamon kívül kell meglegyen – írja a G4media.

A döntés elsődleges következménye, hogy a DNA és a DIICOT még a mostaninál is nagyobb humán erőforrás-hiánnyal fog szembesülni, például a DIICOTnál 50 poszt nincs betöltve, további 50 posztot pedig olyan személy foglal el, aki elérte a nyugdíjkorhatárt. Másodsorban azon ügyészeknek, akik úgy kerültek a DNA-hoz vagy a DIICOT-hoz, hogy nem volt meg a 10 év régiségük, az eddig előkészített bírósági dossziéi bíróságon válnak megtámadhatóvá.

Hírdetés

A szóban forgó törvény a 2004/303-as és a 2004/304-es törvényeket módosította volna a bírák és ügyészek státuszáról, valamint a jogi szervezésről. A törvényt a szenátusban módosították olyan értelemben, hogy megkönnyítették az ügyészek áthelyezését és a DNA- és DIICOT-ügyészek kinevezésének feltételéül szabott 10 évet 7-re csökkentették.

Az Alkotmánybíróságnál a Legfőbb Semmítő- és Ítélőszék tett panaszt a törvény ügyében.

A DNA és a DIICOT néhány napja átiratban kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy utasítsa el a panaszt, mert személyzethiánnyal küszködnek, és a régiségi követelmény lecsökkentése hozzásegíthetné őket ahhoz, hogy növeljék ügyészeik számát. A két, korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó bűnüldüző szerv arra hívta fel a figyelmet, 40%-os személyzethiánnyal küzdenek, ami nem tud enyhülni, ha fenntartják esetükben is a 10 év régiség követelményét az újonnan kinevezett ügyészek esetében. Ez pedig a szervezett bűnözés és a magas szinteken zajló korrupció virágzásához vezethet az országban.

A képviselőház jogi bizottságának elnöke, az USR-s Mihai Badea szerint az alkotmánybírósági döntés súlyosan érinti a DNA-t és a DIICOT-ot, és bátorítani fogja a bűnözést – nyilatkozta az RFI-nek. Nem számítottam erre a döntésre; úgy gondolom, ezzel bebizonyosodott, hogy a CCR-ben létezik egy többség, amely ellenzi a korrupcióellenes harcot; hatalmas csapás ez a DNA-nak és a DIICOT-nak, amely jelenleg is hatalmas emberhiánnyal küszködik – nyilatkozta. (g4media, rfi.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »