Bács-Kiskun megyében is megmozdult a föld

Bács-Kiskun megyében is megmozdult a föld

Kedden kora délután kisebb földrengést lehetett érezni az ország és Bács-Kiskun megye több pontján. Kiskunhalas, Baja és Kecskemét térségéből is jelezték, hogy érezték, ahogy megmozdult alattuk a föld. Volt, ahol a virágok, máshol a csillár, vagy az ágy mozdult meg.

Kedden nem sokkal dél után az ország számos pontján, így Bács-Kiskun megyében is földrengést lehetett érezni.

Enyhe földmozgást tapasztaltak az emberek, Kalocsán és környékén is, kedden, délután fél egy körül. A rengés a visszajelzések szerint kevesebb, mint fél percig tartott, de riadalmat keltett az emberekben, hiszen szokatlan jelenségről van szó. Olvasói visszajelzések szerint Kalocsa mellett Fajszon, Uszódon, Szakmáron, Miskén, Dunapatajon, Bátyán, Solton, Hajóson, Baján is érezni lehetett a földmozgást. A rövid ideig tartó rengés következtében megmozdultak a bútorok, 5-10 centiméteres amplitúdóval kilengtek a karácsonyfák és a csillárok, de sérülés és anyagi kár nem keletkezett.

– Horvátországban 12:19-kor történt egy Richter skála szerint 6,3-as erősségű földrengés, és ez az, amit lehetett érezni Magyarországon – tudtuk meg Mukics Dániel tűzoltó alezredestől, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől. – Országszerte kaptunk lakossági bejelentéseket, én magam Budapesten is éreztem, de károkról nem érkeztek információk. Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy Magyarország a kevésbé földrengésveszélyes országok közé tartozik – szögezte le.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a földrengések nem előre jelezhető jelenségek, tehát ha valaki olyan információval találkozik, hogy majd lesz egy még erősebb rengés, akkor „az nem igaz, álhír, ne dőljünk be neki”. Csak a már bekövetkezett földrengések gyakoriságával és erősségének a kutatásával lehet „megsaccolni, hogy egy ország mennyire földrengésveszélyes, és Magyarország szerencsés: ritkák a földrengések és nagyon enyhék”.

Hírdetés

Mukics nyomatékosan kérte, hogy ha bárki a jövőben hasonló jelenséget tapasztalna, ne kezdjen el menekülni az épületből, mert a legtöbb baleset pont ennek következtében történik. A nem rögzített tárgyak, vagy a csillárok leeshetnek, és ha „pont ilyenkor rohangálunk a szobában, abból sérülés lehet”. A helyes eljárás a tiszt szerint az, ha bebújunk az ágy, vagy az asztal alá, vagy ha nincs bútor a helyiségben, akkor az ajtófélfa alatt érdemes átvészelni a földrengést.

Korábbi hírek:

Kedden kora délután kisebb földrengést lehetett érezni az ország és Bács-Kiskun megye több pontján. Kiskunhalas, Baja és Kecskemét térségéből is jelezték, hogy érezték, ahogy megmozdult alattuk a föld. Volt, ahol a virágok, máshol a csillár, vagy az ágy mozdult meg a beszámolók szerint. Megmozdult a Föld Solton is 12.22-kor. A közösségi oldalakon sokan jelezték, hogy mintegy 20-30 másodpercen keresztül a település minden részén jól érezhetően mozgott a talaj, a székek, a karácsonyfán a díszek, mozogtak a csillárok.

Kiskunhalason, a Kossuth utcán tapasztaltak a földrengést, három lökéshullámban.

A városban rengetegen érezték a földrengést, a közösségi oldalakon sokan osztották meg a tapasztaltakat. Ritter Nándorné a Fazekas Mihály utcában lakik, arról írt, hogy a csillárok mozogtak a szobában, sokan számoltak be hasonló élményekről. Mozgott a kanapé velem együtt – írta közösségi oldalán a szintén kiskunhalasi Huszti Krisztina, egy autós pedig arról számolt be, hogy éppen a Park áruház előtti kereszteződésben állt, amikor elkezdett vele billegni az autó. – Akkor mégsem szellemek jártak a konyhában, sokáig lengtek a bögrék az akasztókon – osztotta meg Zsuzsa Hász-Marton Zsuzsa a földrengésől szerzett tapasztalatait.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »